ESTORIL - Tennisser John van Lottum heeft op het gravel inEstoril voor een stunt gezorgd. Hij versloeg maandag de als eerstegeplaatste Tsjech Jiri Novak, negende op de wereldranglijst, indrie sets, 6-7 (5) 6-4 7-5.

Van Lottum, de nummer 105 van de wereld, sloeg het duel na ruim,5 uur uit op het tweede matchpunt. "Ik kreeg tegen het eindevlinders in mijn buik. De overwinning was zo dichtbij, ik werd ernerveus van", bekende Van Lottum. "Dit is mijn eerste zege op eenspeler uit de toptien." In de tweede ronde speelt hij tegen dewinnaar van het Spaanse onderonsje tussen Blanco en Verdasco.

Opgewonden

In de tiebreak van de eerste set leidde Van Lottum, die vijftiendubbele fouten sloeg, met 5-2 voordat Novak vijf punten op rijscoorde, 5-7. In de tweede set brak de inwoner van Antwerpen deTsjech op 4-4 en serveerde de set daarna uit. In de derde brak hijNovak wederom op 4-4. Hij slaagde er niet in het duel uit teserveren. "Op 5-4 speelde hij een beroerde game", zag zijn coachAlex Reijnders. "Hij raakte een beetje opgewonden, omdat de winstbinnen handbereik lag en sloeg van de weeromstuit een paarafzwaaiers."

Op 5-5 verloor de 28-jarige tennisser uit Praag wederom zijnopslag. Op 6-5 sloeg Van Lottum die op 10 april 27 jaar wordt,eerst twee breekpunten weg voordat hij de partij naar zich toetrok."In de laatste game speelde John sterk", vond Reijnders. "Hijbleef heel koelbloedig bij die breekpunten."

De overwinning op Novak was de tweede in zijn derde ATP-toernooiin dit seizoen. In Chennai in India won hij in het openingstoernooivan de Fransman Patience.

Blessures

In februari trok Van Lottum Reijnders aanals trainer/coach. Van samenwerking kwam nog niet veel. "Hij wasconstant geblesseerd", aldus Reijnders. "Na een operatie door eenliesbreuk liep hij in Florida een voorhoofdsholteontsteking op,daarna in Ecuador een schouderblessure en na terugkeer uitZuid-Amerika werd hij grieperig."

Vorige week trainden de twee voor het eerst echt samen. "VanLottum keek uit naar het gravelseizoen. Hij heeft er vorig jaargoede resultaten op behaald. Denk aan de finale in Amersfoort enook in de Duitse competitie kwam hij goed voor de dag. We gingenmet plezier naar Estoril." Dat resulteerde in de knappeoverwinning op Novak. En had als prettige consequentie dat VanLottum vrijwel zeker werd van een startbewijs voor Roland Garros,de grand slam in Parijs.