AMSTERDAM - Onbevreesd maar vol respect voor de kwaliteiten van de tegenstander AC Milan hervat Ajax dinsdagavond het verrassend goed verlopen avontuur in de Champions League. Wijs geworden door de twaalf eerder gespeelde duels in het lucratieve toernooi hopen de Amsterdammers dat ze tijdens de eerste ontmoeting in de kwartfinale weer vanuit een gesloten verdediging af en toe aan aanvallen kunnen toekomen.

"Een mix van ons spel in de thuisduels tegen Arsenal en Valencia", antwoordde trainer Ronald Koeman toen hem naar de ideale strijdwijze voor het duel met AC Milan werd gevraagd. "We kunnen het ons weer niet permitteren om aanvallend te gaan spelen. Maar vooral in de tweede helft van de thuiswedstrijd tegen Valencia hebben we laten zien dat we gedoseerd kunnen aanvallen."

Rivaldo

Toeval of niet, maar Koeman ziet veel gelijkenis in het spel van AC Milan en Valencia. "Het zijn allebei topploegen die ook nog durven te voetballen", aldus de oefenmeester. "We denken te weten hoe Milan gaat spelen. Met wie maakt dan niet meer uit. Het doet er ook niet toe of Svetsjenko of Rivaldo begint. Rui Costa of Seedorf, het maakt mij niet veel uit. Volgens mij zijn het allemaal goede spelers. Op basis van individuele kwaliteiten is AC Milan favoriet. We zijn echter heel moeilijk te verslaan."

Koeman

Koeman heeft voor het duel met de Italianen waarschijnlijk een belangrijke rol voor Abubakari Yakubu weggelegd. De Ghanees vervulde tijdens de laatste test voor het treffen met de Italianen de rol van verdedigende middenvelder. Opvallend is ook de terugkeer van Jari Litmanen. De Fin is hersteld van een blessure aan zijn achillespees die hem bijna vier maanden aan de kant hield.

Litmanen trainde pas twee keer met de selectie mee. Dat is voldoende om twintig minuten te kunnen spelen. "Jari zegt dat hij er klaar voor is. Ik zou wel gek zijn als ik hem dan niet zou selecteren", aldus Koeman die geen beroep kan doen op de geschorste Andy van der Meyde. Zlatan Ibrahimovic is zoals verwacht volledig genezen van zijn dijbeenblessure.

Seizoen

Tijdens het voor de Amsterdammers succesvolle seizoen 1994-1995 won Litmanen als enige lid van de huidige selectie van Ajax eerder in de Champions League van AC Milan. "Beide teams laten zich echter niet meer vergelijken. Bij AC Milan zijn alleen nog Maldini en Costacurta van de partij. Bovendien speelde Ajax toen anders.

Wij kunnen zeker in Europa geen wedstrijden domineren. Sterker nog, daar hebben we in Nederland al veel moeite mee. Daarom spelen we ook niet met drie spitsen. Dat lijkt me logisch", aldus de Fin die nog deze maand over zijn toekomst bij Ajax praat.

Champions League

Aan de twaalf eerder gespeelde groepswedstrijden in de Champions League hield Ajax al meer dan 10 miljoen euro over. De recettes en televisiegelden zijn niet bij dit bedrag inbegrepen. Toch won Ajax slechts drie keer. De Amsterdammers stapten twee keer als verliezer het veld af en speelden maar liefst zeven keer gelijk.

"Een gelijkspel tegen AC Milan hoeft ook geen slecht resultaat te zijn", keek Koeman vooruit. "Wel is belangrijk dat we de nul houden. Dan hebben we aan 1-1 in Milaan genoeg", aldus de trainer die het succesvolle scenario van PSV voor ogen heeft. Als speler van de Eindhovense club won Koeman in 1988 na vijf achtereenvolgende gelijke spelen de Europa Cup 1.