AMSTERDAM - Ondanks haar twijfelachtige reputatie wil Fedor Hes dolgraag aan de slag met Inge de Bruijn. De trainer van de Amsterdamse zwemploeg TZA hoopt dat de komst van de drievoudig olympische kampioene, die na de breuk met Paul Bergen op zoek is naar een nieuwe coach, deze week definitief kan worden afgerond.

Het bestuur van TZA vergadert maandagavond over de gevolgen van het aantrekken van De Bruijn. Woensdag volgt een gesprek met NOCNSF. Hes verwacht dat de sportkoepel met geld over de brug komt zodat bijvoorbeeld een assistent kan worden aangetrokken en het aantal zwemuren kan worden uitgebreid.

Ingreep

"De komst van Inge is een behoorlijke ingreep in de organisatie", licht Hes toe. "We hebben het hier natuurlijk niet over zomaar iemand. We hebben een aantal voorwaarden gesteld, want de anderen mogen hier absoluut niet onder lijden. Maar als daar aan kan worden voldaan, zie ik alleen maar voordelen. Het is voor mij een enorme uitdaging om met haar te gaan werken. Ook de rest van de ploeg is trots dat ze naar Amsterdam wil komen. Werken met een olympisch kampioene, daar zeg je geen nee tegen. Soms moet je ook gewoon risico nemen."

Ambitieus

Hoewel haar Amerikaanse coach Bergen zijn zorgen heeft uitgesproken over de toekomst van haar loopbaan wegens gebrek aan toewijding en overgave, heeft Hes veel vertrouwen in de samenwerking. De Barendrechtse, die de vorige week al een paar keer voorzichtig meetrainde, maakte afgelopen weekeinde in hun eerste gesprek een supergemotiveerde indruk.

"Ze is juist harstikke ambitieus en wil absoluut nog iets neerzetten bij de Olympische Spelen in Athene. Inge heeft een moeilijk jaar achter de rug. Ze heeft een behoorlijke achterstand opgelopen. Maar we bekijken het per moment. Eerst is het Nederlands kampioenschap en de plaatsing voor het wereldkampioenschap het belangrijkste. Daarna zullen we van beide kanten bekijkenhoe de samenwerking bevalt. Ik weet ook dat alle negatieve verhalen van de laatste tijd haar raken, maar hopelijk kan ik haar helpen dit in positieve energie om te zetten."

Op nul beginnen

Hes kent ook de moeilijke voorgeschiedenis van De Bruijn met haar andere coach Jacco Verhaeren, die haar tot twee keer toe uit zijn ploeg zette. Maar daar maakt Hes zich geen zorgen over. "Ik begin op nul met Inge. Ik heb dat met iedere zwemmer in mijn ploeg gedaan en iedereen heeft zijn eigen verhaal. Ik neem een gok met haar, maar zij ook met mij. Ik heb met haar over haar negatieve beeld gepraat. Natuurlijk zit er een kern van waarheid in, maar het schrikt mij niet af. Topsporters staan voor zichzelf. Ik zal mijn grenzen stellen en heb er vertrouwen in dat ze zich daar aan houdt."

Hes heeft informeel met Verhaeren over De Bruijn gesproken. De coach van de Philips-ploeg juicht het toe dat zijn vroegere pupil in Amsterdam terecht kan. "Ook hij vindt het zonde als het met Inge mis zou lopen. Hij verzekerde me dat ik er geen betere zwemster in de training bij kan hebben. Het is ook fantastisch als je haar in het water ziet liggen."

Hes beseft dat de komst van De Bruijn voor de andere leden van zijn ploeg een enorme omschakeling zal zijn. Maar hij heeft met het team een goed gesprek over de gevolgen gehad. De zwemmers zien eigenlijk alleen maar voordelen. "Voor de jonge jongens is het natuurlijk prachtig als Inge erbij komt. Ook de anderen kunnen zich aan haar optrekken. Ze neemt een schat aan ervaring mee. Ze heeft al zoveel meegemaakt. We kunnen daar alleen maar profijt van hebben."