MANCHESTER - Arsenal lijkt de regie in Engeland uit handen te geven. De ploeg van manager Arsene Wenger zag zaterdag op de 32e speeldag van de competitie rivaal Manchester United langszij komen. United won, ondermeer door twee benutte strafschoppen van Van Nistelrooij, met 4-0 van Liverpool.

Arsenal verspeelde twee punten door een gelijkspel (1-1) bij Aston Villa. Beide ploegen hebben 67 punten en nog zes duels te gaan. Newcastle lijkt afgehaakt in de titelrace. De ploeg verloor zondag van Everton en heeft zes punten achterstand.

Arsenal maakt moelijke weken door. Ondanks de plaatsing voor de halve eindstrijd van de FA Cup, kijkt niet iedereen even blij in Londen. Het verhaal van de Champions League is inmiddels voorbij en in de titelstrijd is de laatste weken een ruime marge op Manchester United verspeeld. Op 16 april ontmoeten beide ploegen elkaar op Highbury.

Het vijfmansmiddenveld van Aston Villa hield Arsenal zaterdag een helft keurig in bedwang. In het zonnetje maakte Arsenal ook nauwelijks de indruk dat er een spannende titelrace wordt gestreden.

Aston Villa

De suffe houding verdween in de tweede helft. Dat leidde ook tot een voorsprong, via een treffer van Ljungberg. Aston Villa bracht de Zweed Allbäck (ex-Heerenveen) in en die wissel had effect. Allbäck raakte een bal zodanig, dat Touré die in eigen doel schoot: -1. Manager Wenger reageerde gefrustreerd op het puntenverlies. "Aston Villa deed niets, probeerde niets, bleef verdedigend spelen. We hebben onnodig twee punten weggegeven."

Van Nistelrooy

Ruud van Nistelrooij liet zich weer van zijn koelbloedigste kant zien bij Manchester United. De Nederlandse international had een grote inbreng bij de ruime triomf op Liverpool: 4-0. Van Nistelrooij scoorde twee keer van de strafschopstip. \

Van Nistelrooij bracht Manchester zaterdag al na vijf minuten aan de leiding. De Fin Hyypia legde de Nederlandse aanvaller neer binnen de beruchte lijnen. Scheidsrechter Riley gaf de verdediger van Liverpool rood en Van Nistelrooij passeerde oud-Feyenoorder Dudek van de stip.

Vervolgens speelde United een uur zonder overtuiging. Het personele overwicht leverde pas in de tweede helft een tweede treffer op. Opnieuw Van Nistelrooij benutte in 65e minuut een strafschop, nadat Scholes onderuit was gehaald. Het was de zeventiende competitietreffer van de Brabander, die daarmee de derde plaats bezet op de Engelse topscorerslijst. Pas in de slotfase liep United via Giggs en Solskjaer uit naar de ruime zege.

De jeugdige international Wayne Rooney (17) startte zondag weer opzienbarend tegen Newcastle. Hij tekende koppend voor de 1-0 van Everton. De nummer drie van de ranglijst kwam kort voor de rust nog wel op gelijke hoogte door een treffer van Robert, maar uiteindelijk zag Newcastle de drie punten bij Everton blijven na een benutte strafschop van Unsworth.

Leeds United haalde hij uit bij Charlton (6-1). Mark Viduka nam drie van de zes treffers voor zijn rekening.