AMSTERDAM - De Fin Kimi Raikkonen heeft de GP van Brazilië gewonnen. Even leek het erop dat de Italiaan Fisichella de race op zijn naam mocht schrijven, maar de wedstrijd eindigde onder een rode-vlag-situatie en dus werden de posities van twee ronden voor het einde van de wedstrijd als officiële uitslag genomen.

Grotere chaos was niet mogelijk. De Grand Prix van Brazilië was kletsnat, stond stijf van de ongelukken en eindigde voortijdig met de uitroeping van de verkeerde winnaar. Toen bleek dat de gecrashte Fernando Alonso ongedeerd was, mocht de Fin Kimi Raikkonen met de zilveren schaal zwaaien na afloop van de 700e formule-1-race sinds 1950.

Het was een mirakel dat niemand ernstig lichamelijk letsel opliep in de zeldzame serie botsingen. Slechts tien van de twintig deelnemers kwamen in de uitslag na slechts 54 van de voorziene 71 ronden.

Punten

Raikkonen, de jonge coureur van McLaren-Mercedes, verstevigde in zijn derde seizoen in de Formule 1 met de tweede triomf op rij zijn leidende positie in de strijd om de wereldtitel. Hij won twee weken geleden ook in Maleisië en kwam op 26 punten, 9 punten meer dan stalgenoot David Coulthard, de winnaar in de Australische Grand Prix te Melbourne.

Fisichella

De Italiaan Giancarlo Fisichella (Jordan) verkeerde slechts enkele minuten in euforische stemming over zijn eerste triomf in formule-1-races. Hij moest genoegen nemen met de tweede plaats op Interlagos bij Sao Paulo.

Wrak

De derde plaats op het podium bleef leeg. De 21-jarige Spanjaard Fernando Alonso was met de Renault op het wrak van Webber ingereden en daarna per helikopter naar het ziekenhuis vervoerd voor onderzoek. Hij hield een pijnlijke knie over aan de klap. Uit het hospitaal kwamen vrijwel direct geruststellende berichten.

Schumacher

Voor vijfvoudig wereldkampioen Michael Schumacher blijft dit seizoen tot dusver een drama. De Duitser schoof in de 26e ronde van de piste af en knalde stuurloos in de vanghekken. Hij was witheet en wilde in eerste instantie geen woord commentaar geven. Later bracht hij uit het slachtoffer te zijn geworden van aquaplanning. "Ik zag niets door het opspattende water van David Coulthard die voor mij reed."

Verstappen

Twee ronden later deed Jos Verstappen de Duitse maestro van Ferrari na op precies dezelfde plaats. De Limburger rook punten voor het WK, moest de Minardi-bolide forceren en raakte kansloos in een grote plas water op de glibberigste plek van het circuit. "Ik wist dat het daar glad was. We waren er al een keer of dertig overheen gereden."

"De ene keer stroomde daar meer water over het wegdek dan de andere keer. Toen het gebeurde, was ik net ingehaald door Raikkonen. Ik zag helemaal niets. Het is wel verschrikkelijk jammer, want ik denk dat er anders wel een puntje in had gezeten", vertelde Verstappen teleurgesteld.

Barrichello

Voor de lokale held Rubens Barrichello eindigde de Braziliaanse Grand Prix eveneens in een drama. Voor de negende keer dat hij startte, nu op pole, wist hij de wedstrijd niet te beëindigen. Barrichello koerste wel tijdelijk aan kop in het begin en nam in de 45e ronde van de incidentrijke race de leiding, waarbij het leek dat hij ging winnen toen zijn auto twee ronden later stilviel.

Een zwarte dag voor Ferrari dat sinds altijd wel een bolide in de uitslag klasseerde. In Brazilië werd het een dubbele exit.

Crashes

Zeven ronden na de slipper van Barrichello vlagde de wedstrijdleiding de derde WK-race af na de crashes van Mark Webber en Fernando Alonso. Interlagos kreeg als autokerkhof een nieuwe bijnaam: Interchaos. De volgende race is op 20 april in Imola, de Grand Prix van San Marino.