HITTNAU - Daphny van den Brand is zondag in het Zwitserse Hittnau opnieuw Europees kampioene veldrijden bij de vrouwen geworden.

De 29-jarige uit het Brabantse plaatsje Zeeland afkomstige wielrenster verdedigde daarmee met succes haar vorig jaar veroverde titel. Landgenote Linda van Rijen eindigde als achtste.

Marianne Vos

In Huijbergen werd Van den Brand ook op het vorige EK winnares. Ze onttroonde destijds een Nederlandse, Marianne Vos. Vos ontbrak deze keer, omdat ze zich als baanrenster voorbereidt op de Olympische Spelen van Peking.

Van den Brand was mede daardoor de grote favoriete. "Heel knap dat ze het heeft waargemaakt", zei bondscoach Johan Lammerts.

Superieur

Volgens Lammerts was Van den Brand vooral in technisch opzicht superieur aan haar voornaamste belagers. "Met name op basis van die kwaliteit bleef ze haar tegenstandsters die wellicht fysiek even sterk waren voor. Toch ging het niet gemakkelijk. Ze heeft er hard voor moeten werken.".

Dat vond Van den Brand zelf ook. "Het was een snel parkoers, waarop het moeilijk was het verschil te maken.

Tot twee rondjes voor het einde lag ik op kop, toen kwam Maryline Salvetat langszij. Daarna was het een kwestie van op het juiste moment opnieuw afstand te nemen. Dat is me gelukt."

Brons

Uiteindelijk finishte Van den Brand met bijna tien seconden voorsprong op de Franse wereldkampioene Salvetat.

Brons was voor Christel Ferrier, ook uit Frankrijk. Derde Nederlandse was Reza Ravenstijn, die tiende werd.

Beloften

Bij de beloften werd de Belg Niels Albert voor de derde keer op rij Europees kampioen. De coureur was nog herstellende van griep, maar bleek desondanks de beste. Hij behield twaalf tellen voorsprong op de Duitser Phillip Walsleben.

De Nederlander Ramon Sinkeldam eindigde als twaalfde. Bij de junioren werd de Nederlander Tijmen Eising vierde. De titel ging hier naar de Tsjech Lubomir Petrus.