ROTTERDAM - Een sponsorgroep is bereid zich de komende drie seizoenen garant te stellen voor de exploitatietekorten bij Sparta. Daarmee willen de nieuwe financiers het voortbestaan van de Rotterdamse eerstedivisieclub veilig stellen. Bovendien wil de sponsorgroep met de financiële steun voorkomen dat Sparta in handen komt van projectontwikkelaars die geen enkele binding hebben met de Rotterdamse club.

De sponsorgroep heeft wel een aantal zwaarwegende voorwaarden verbonden aan de garantstelling: Sparta moet per 1 juli schuldenvrij zijn, tekorten over het huidige seizoen mogen niet naar het nieuwe seizoen worden overgeheveld en de organisatiestructuur moet sterk worden vereenvoudigd.

Nieuwe leiding

De financiers willen dat nog slechts één orgaan leiding geeft aan Sparta. De nieuwe instantie, waarin ook de aandelen ondergebracht moeten worden, dient uit vijf personen te bestaan, van wie er vier uit de sponsorgroep afkomstig dienen te zijn.

Peter Bonthuis, directeur van het sportmarketingbureau WSM, wordt naar voren geschoven als algemeen directeur van Sparta. Cees van Cuilenborg, algemeen hoofdredacteur van Sport Media (uitgever van onder meer Voetbal International), is bereid om als adviseur bij de inrichting van de nieuw organisatie te helpen.

Verkoop stadion

Het aanbod van de sponsorgroep is gebaseerd op de verkoop van het Sparta-stadion aan de gemeente Rotterdam. Daarmee kan de club schuldenvrij aan het nieuwe seizoen beginnen. De gemeenteraad van Rotterdam moet nog instemmen met de aankoop.

De sponsorgroep heeft het reddingsplan van Sparta donderdag aangeboden aan wethouder Nico Janssens van Sport en Middelen. De Rotterdamse club heeft een schuldenlast van ongeveer 6 miljoen euro.

Het bestuur van Sparta wacht de officiële reactie van de wethouder op het reddingsplan af. "Hij zal toch op een gegeven moment met ons moeten gaan praten over de haalbaarheid ervan en de gevolgen", liet woordvoerder Rick Moorman weten. "Maar niemand van het huidige bestuur zit vastgebakken aan zijn zetel. Het belang van Sparta staat voorop. Of het nu links- of rechtsom gaat, als de club maar overeind blijft."