COURMAYEUR - Met het vizier gericht op Athene 2004 struikelde Danny Heister donderdag over de eerste drempel op de Europese kampioenschappen.

De 31-jarige tafeltennisser reist al maandenlang de wereld rond om punten te verzamelen zodat hij eind mei is verzekerd van een ticket naar Griekenland. Die krachtenverslindende toer brak hem in Courmayeur op. Een vermoeide Heister ging in de eerste ronde onderuit tegen Wang Jianfeng uit Noorwegen.

Leeg

Na de vroege uitschakeling voelde Heister zich machteloos. Letterlijk en figuurlijk. "Ik ben leeg", sprak hij. "De drang om het gevecht aan te gaan, is weg. Ik probeerde 't wel, maar het lukte niet."

Athene 2004

Voor de international begon in juni 2002 de route naar Athene. Hij trok van competitiewedstrijd naar Top-12, van Nederlands kampioenschap naar Pro Tour-finale. Elke deelname had slechts één doel: het vergaren van punten voor de wereldranglijst. Als Heister op 1 juni 2003 op de 'geschoonde' mondiale ladder (elk land mag slechts twee spelers naar 'Athene' afvaardigen) bij de eerste twintig staat, is hij verzekerd van een startbewijs voor de Olympische Spelen. In die twaalf maanden wordt elk puntje in de olympische spaarpot gedaan.

Voor een veelvraat is pieken geen optie. De emotionele tafeltennisser veranderde plots in een koele, calculerende sporter die evenement na evenement afstruint. "Echt teleurgesteld ben ik nu ook niet", zei Heister daarom. "Natuurlijk had ik graag een medaille gehaald, maar op deze EK zijn evenveel punten te behalen als op een Pro Tour-evenement."

Vechter

Heister staat bekend als een vechter, maar hij kon tegen Wang Jianfeng geen vuist maken. Achteraf zag de tafeltennisser, die in vijf games verloor, het gevaar al aankomen. Op de Europese kampioenschappen in het Noord-Italiaanse skidorp Courmayeur had hij zich geen moment lekker gevoeld. In de kwartfinale van het landentoernooi verloor hij de beslissende wedstrijd tegen de Zweed Lundqvist. Heister kreeg een matchpoint, maar kon die niet verzilveren.

"Maak je dat punt, ben je de held", zei hij. "Maar het zat allemaal tegen. In het enkeltoernooi krijg ik een ongelukkige loting, vervolgens verlies je in de eerste ronde nipt die cruciale, eerste game en lig je meteen uit het toernooi. Ik kwam nooit in de 'winning mood'. Ik kreeg geen stijgende lijn te pakken."

Een fitte speler in topvorm kan zulke tegenslagen overwinnen. De Nederlands kampioen ontbeerde echter de kracht om te knokken. De batterij was leeg. "Ik hoop dat ik binnenkort nog een weekje vakantie kan plannen", sprak hij met het oog op de WK, eind mei in Parijs.

Geen zorgen

Ondanks zijn verlies in de openingsronde van de EK hoeft Heister zich nog geen zorgen te maken over kwalificatie voor de Spelen. Een aantal concurrenten liet in Courmayeur ook al een steekje vallen en zijn voorsprong blijft redelijk geruststellend. Alleen een nieuwe, vroegtijdige uitschakeling op de WK lijkt een directe plaatsing voor Athene in gevaar te brengen.

Dubbel

Heister kan zich op de EK nu volledig richten op het dubbel. Hij zag dat zijn maatje Trinko Keen wel voortvarend van start ging. De geboren Randwijker, ook in het landentoernooi goed op dreef, versloeg in de eerste ronde de Sloveen Ignjatovic (4-0) en was in de tweede doorgang met 4-2 te sterk voor de Portugees Mendes.

Daarmee schaarde Keen zich bij de beste 32 spelers van Europa. De andere deelnemers (Barry Wijers, Daan Sliepen en Linda Creemers) verloren hun wedstrijd in het enkeltoernooi en kunnen thuis bijkomen van hun inspanningen. Iets waar Danny Heister eigenlijk ook naar snakt.