PAPENDAL - Een grote groep partijen werkt onder de naam Platform Sport en Media aan plannen voor een of meerdere sportkanalen. Sport op televisie moet hierbij gedeeltelijk achter de decoder verdwijnen.

Op initiatief van producent John de Mol en het marketingbureau Pro Sport zijn sinds eind oktober vijftien partijen met de plannen bezig. De televisieconcerns NOS, HMG en SBS, de betaalzender Canal+ en de voetbalclubs Ajax, PSV en Feyenoord en de KNVB zijn hierbij onder meer betrokken. Hans Blankert, voorzitter van de sportkoepel NOCNSF, is preses van het platform.

Achteruit

"Als we niks doen, gaan we er financieel in ieder geval op achteruit", lichtte Blankert donderdag de plannen toe. Woensdag zei NOCNSF nog dat de plannen niet opportuun waren. Eigenlijk wilde de sportkoepel pas half mei met de plannen naar buiten komen.

"We denken aan een of meerdere kanalen om de inkomsten voor de sport te verhogen. Het moet een mix worden van sport achter de decoder en een publiek net. Ik kan me voorstellen dat er voor voetbal gedeeltelijk betaald moet worden. We zullen in mei moeten beginnen met een onderzoek bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit, een businessplan maken en een consumentenonderzoek doen."

Atsma

Tweede-Kamerlid J. Atsma (CDA) heeft donderdag vragen gesteld over het plan aan de staatssecretarissen Van Leeuwen (Media) en Ross-Van Dorp (Sport). Hij vindt het absurd dat de theoretische mogelijkheid bestaat dat de publieke omroep eerst met belastingmiddelen sportrechten verwerft en daarna de belastingbetaler laat betalen voor ontvangst.

Informeel onderzoek

Een woordvoerster van HMG (RTL4/5 en Yorin) laat weten dat het plan al langer bestaat, maar typeert het als een 'informeel onderzoek'. "Er is geen enkel besluit over genomen en er is ook geen businessplan." Volgens een woordvoerder van betaalzender Canal+ is van een concreet initiatief geen sprake. "Het is ook niet te verwachten dat de informele gesprekken op termijn tot een feitelijk gezamenlijk project zullen leiden."

In 1996 werd al geprobeerd in Nederland een sportkanaal op te zetten. Maar Sport 7 eindigde in een deceptie.