KERKRADE - Europees presteert Roda JC boven verwachting goed maar in eigen land wil het met de Limburgers niet vlotten. De verrassing van het UEFA-bekertoernooi werd een week later de weg naar de kwartfinales van de KNVB-beker versperd door Heerenveen (0-1).

Nurmela bezorgde de Friezen dinsdag een plaats bij de laatste acht. De Fin kroop in de 29e minuut uit de dekking voor tegenstander Sonkaya en kopte de voorzet van Lurling met een boogje langs doelman Kalac. Heerenveen trad aan zonder de geblesseerde topscorer Allbäck, maar haalde het maximale rendement uit een betere eerste helft. Eind september reisde Heerenveen ook al met succes naar Limburg af en won met speels gemak (2-0).

Toen was Roda JC de wanhoop nabij. De nummer vier van de afgelopen competitie bungelde zelfs even onderaan de ranglijst. De blik van trainer Leekens is intussen omhoog gericht. De zeges op FortunaAZ

Weinig fantasie

De thuisclub werd dinsdag echter op de minpunten gewezen, toonde te weinig fantasie om iets af te kunnen dwingen. De rentree van de balvaardige Soetaers ten spijt, de Belg was nog allerminst fit. Anastasiou en Berglund speelden in de eerste helft mee, maar meer ook niet.

Leekens nam in de rust maatregelen, bracht met Vicelich en Zafarin voor Van Dijk en Soetaers twee verse krachten. Anastasiou dwong meteen Vonk met een knap schot tot een dito redding, de doelman was ook attent bij een poging van Berglund. De Limburgse opleving leverde wel kansen, maar geen doelpunten op.

Vonk

Roda JC drong aan, maar de verdediging van Heerenveen hield stand. De slappe kopbal van Anastasiou kon door Vonk worden opgeraapt. De Griek mikte even later te hoog. Vonk herstelde de enige fout van zijn verdedigers door goed uit zijn doel te komen toen de Nieuw-Zeelander Vicelich de buitenspelval had omzeild.

De Limburgers mogen zich na de UEFA-loting van woensdag verheugen op een financiële klapper en kunnen zich dan op de competitie richten, Heerenveen doet nog op twee fronten mee om de prijzen. De verliezende trainer Leekens had moeite met het resultaat: "We hadden op grond van de tweede helft meer verdiend. Maar begonnen te laks, een gevolg van vermoeidheid, na de hoge frequentie van wedstrijden. Toch hebben we karakter en vechtlust getoond."

Collega Foppe de Haan prees vooral Jeffrey Talan, die na een blessureperiode terugkeerde in de basis. "Als je ziet hoeveel plezier hij aan het voetbal beleeft, dat is genieten. We hadden het moeilijk in de tweede helft, maar slaagden er toch in Roda JC ver van het doel af te houden."

Uitslagen Achste finale KNVB beker

TelstarFC UtrechtSC Heerenveen

Programma woensdag 13/12/2001

FC Groningen - FC Zwolle