HEERENVEEN - Paulien van Deutekom heeft zaterdag bij de NK afstanden in Heerenveen de 1000 meter gewonnen. De tijd van de schaatsster van TVM, amper hersteld van een enkelblessure, was 1.17,18.

Annette Gerritsen, een dag eerder kampioen op de 500 meter, werd tweede. Op de derde plaats eindigde - met een forse misslag - titelverdedigster Ireen Wüst.

Marit Leenstra en Natasja Bruintjes werden vier en vijf, klasseringen die normaal gesproken goed zijn voor plaatsing voor de wereldbekerwedstrijden.

Mogelijk echter wordt Margot Boer, die viel, een 'bespreekgeval.'

Onverwacht

De titel voor Van Deutekom (26) kwam onverwacht. De TVM'ster won niet eerder goud.

Bovendien reed ze met een open wond aan haar enkel, een gevolg van een infectie. "Afgelopen woensdag kon ik nog niet eens op het ijs staan."

Optimistisch

Vanaf het begin dat de kwetsuur zich aandiende bleef Van Deutekom optimistisch. "Ik ben er in blijven geloven dat ik hier kon starten.

Donderdag kon ik weer goed op het ijs staan, sindsdien gaat het hard vooruit. Daarom durfde ik het aan hier gewoon voluit te gaan."

Timmer

Voor het tweede opeenvolgende jaar heeft Marianne Timmer op de NK afstanden geen titel gepakt.

Na het brons op de 500 meter zat er zaterdag voor de olympisch kampioene op de kilometer zelfs niet meer in dan de zesde plaats. Ze bleef ver achter bij de verrassende winnares, Van Deutekom

Wereldbekers

Timmer, sinds 1997 onafgebroken op het podium op deze afstand, miste daardoor zelfs de kwalificatie voor de komende wereldbekers.

"Dat vind ik nog het ergste", zei ze naderhand. "Ik heb wedstrijden nodig om te groeien. Die kans krijg ik nu niet."

Fit

Ze had het niet direct zien aankomen. "Ik voel me beter dan dat ik rijd. Bij enkele oefenritjes eerder was ik niet helemaal fit.

Nu is er eigenlijk niets aan de hand, met uitzondering dan dat ik niet hard genoeg ga. Een directe oorzaak is niet aan te wijzen."