TIRASPOL - Opgelucht over de uiteindelijke zege (1-2), maar uiterst teleurgesteld over de bijna collectieve wanprestatie verliet Dick Advocaat woensdagavond het goed bespeelbare speelveld van het protserige stadionnetje in Tiraspol. De bondscoach van het Nederlands elftal had zijn spelers nog zo gewaarschuwd. Toch hadden ze het nietige Moldavië onderschat.

"Zoiets gebeurt natuurlijk nooit bewust", foeterde Advocaat. "Ik heb ze voorbeelden genoeg gegeven. Tegen Wit-Rusland is het ook wel eens fout gegaan. Estland was ook een moeilijke tegenstander. Maar ik kan toch niet anders constateren dan dat we ze hebben onderschat. Met alle respect voor de tegenstander hoor. Maar tegen dit land mogen we het niet zo moeilijk hebben. Nu mag je nog heel blij zijn dat Mark van Bommel ons redt. Ik had er bijna geen rekening meer mee gehouden."

Tsjechië

Door de laat afgedwongen zege op Moldavië blijft Oranje in de jacht op rechtstreekse plaatsing voor het EK in Portugal in gelijke pas lopen met de voornaamste concurrent Tsjechië. "Ik begreep dat de Tsjechen met groot gemak van Oostenrijk hebben gewonnen", doelde Advocaat op de zege tegen Oostenrijk (4-0).

Beslissing

"Het heeft er veel van weg dat de strijd om de eerste plaats wordt beslist op 10 september wanneer we te gast zijn in Praag. Al moeten we dan eerst tegen Wit-Rusland en Oostenrijk ook beter dan vandaag spelen."

Advocaat wijzigde zijn elftal vergeleken met de onbesliste ontmoeting van vier dagen eerder tegen Tsjechië (1-1) op twee plaatsen. Oranje ging er niet veel beter van voetballen. Rechtsback Reiziger was opbouwend even slecht als zijn gepasseerde voorganger Fernando Ricksen.

Van der Vaart

Ook het experiment met de in de basisformatie debuterende Rafael van der Vaart mislukte. "Hij speelde denk ik te dicht op Kluivert en Van Nistelrooij", vond Advocaat. "Daardoor ging Kluivert veel te veel naar de linkerkant spelen. In de tweede helft heb ik Van der Vaart daarom ook niet meer achter de spitsen laten spelen."

Seedorf

Advocaat was ook niet tevreden over Clarence Seedorf. "Hij bleef maar dribbelen en pielen. Effectief was het allemaal niet. Daarom heb ik Ronald de Boer na ruim een uur ingebracht. Maar Seedorf was niet de enige die ondermaats presteerde. Het was een bijna collectieve wanprestatie", aldus Advocaat, die nog wel een goed woord overhad voor Edgar Davids en de geblesseerd uitgevallen Jaap Stam.

Machteloos

De bondscoach vond de prachtige openingstreffer van Boret in de zestiende minuut een logisch gevolg van zijn lamlendige opererende formatie. "Ik voelde me machteloos op de bank. Op zo'n moment kun je niets meer doen. Na een uur spelen heb ik maar geprobeerd een beslissing te forceren.

Van Hooijdonk

Na de komst van Pierre van Hooijdonk speelden we geloof ik met zes spitsen. Gelukkig viel die treffer van Van Bommel en staan we halverwege de EK-kwalificatie nog steeds gelijk met Tsjechië. We hadden hier met meer verschil moeten winnen, maaruiteindelijk mogen we meer dan tevreden zijn over deze zwaarbevochten zege."