TIRASPOL - Het Nederlands elftal heeft woensdagavond met moeite gewonnen van Moldavië, 2-1. Van Bommel maakte pas kort voor tijd het winnende doelpunt. Oranjes eerste treffer kwam op naam van Van Nistelrooij.

Vier dagen na het teleurstellende gelijkspel tegen Tsjechië gaf een machteloos Oranje woensdagavond opnieuw geen gevolg aan een vooral tijdens oefenwedstrijden bemoedigend ingezette serie. Mark van Bommel voorkwam vijf minuten voor tijd dat Moldavië het eerste puntje in de EK-kwalificatie mocht bejubelen: 1-2. De middenvelder van PSV verraste doelman Hmaruc met een ogenschijnlijk houdbaar schot.

Hangende schouders

Frank de Boer was kort en krachtig in zijn commentaar na de winst op en in Moldavië. "We hebben gezwijnd," concludeerde de aanvoerder van Oranje na het povere duel. Na het laatste fluitsignaal hielden de Nederlandse internationals zich echter niet blind voor de werkelijkheid. Met het hoofd gebogen tussen de hangende schouders verlieten de meeste spelers het veld. Nederland gaat er onder Advocaat niet beter op voetballen.

Vooral de eerste helft speelde Nederland dramatisch. "Als je zo begint, verdien je eigenlijk niet te winnen," vond De Boer. Er was in de rust druk overleg geweest. "We hebben de koppen bij elkaar gestoken, het liep na rust iets beter. We gaven niks meer weg en creëerden een paar kansjes."

Ticket

Gekrenkt door de mislukte WK-missie won Oranje onder de nieuwe bondscoach acht keer op rij. Zes van de overwinningen kwamen echter tot stand tijdens oefenwedstrijden. Alleen de zege's op Oostenrijk en Wit-Rusland telden mee in de kwalificatiereeks, waarin het Nederlands elftal zo graag een ticket voor het Europees kampioenschap volgend jaar zomer in Portugal wil bemachtigen.
Schade in de race naar het EK in Portugal liep het Nederlands elftal uiteindelijk niet op. De Boer: "Gelukkig maar, elk punt dat je hier verspeelt is een schande."

Te gast in het door honderden zwaarbewapende militairen bewaakte stadion van het niet erkende ministaatje Tiraspol riep het Nederlands elftal weer herinneringen op aan de ploeg die zich niet voor het WK kwalificeerde. Tot grote ergernis van de machteloos toekijkende bondscoach Dick Advocaat toonden de Nederlandse internationals zich een gelaten gast op het eigen foutenfestival.

Gedrevenheid?

De gedrevenheid was ver te zoeken. Ook was niet duidelijk dat de meeste van de spelers al jaren met elkaar samenspelen. Vergeleken met het onbesliste duel met de Tsjechen (1-1) wijzigde Advocaat zijn ploeg voor Moldavië op twee plaatsen.

Michael Reiziger kreeg als rechtsback de voorkeur boven Fernando Ricksen. De vleugelverdediger van Barcelona toonden zich opbouwend net zo slecht als zijn voorganger en was bovendien nergens te vinden toen zijn tegenspeler Vadim Boret in de zestiende minuut de score via een prachtige volley opende.

Schaduwspits

Na vier geslaagde invalbeurten debuteerde Rafael van der Vaart als schaduwspits in de basisformatie van het Nederlands elftal. De Ajacied had als opdracht de vermeende scherpschutters Ruud van Nistelrooij en Patrick Kluivert van extra munitie te voorzien. De geboren Heemskerker werd echter veel te weinig aangespeeld.

Bondscoach Advocaat dirigeerde Van der Vaart na de hervatting naar de linkerkant. Een kwartier voor tijd moest de Ajacied plaatsmaken voor extra aanvaller Pierre van Hooijdonk.

Elfde treffer

De samenwerking tussen het beoogde droomkoppel in de aanval verliep opnieuw stroef. Kluivert speelde vooral voor rust veel te veel op de linkerkant van het speelveld. Van Nistelrooij kwam ook nauwelijks los van zijn directe bewaker Covalenco maar kopte in de e minuut na een voorzet van Boudewijn Zenden wel zijn elfde treffer in 24 interlands achter de kansloze doelman Hmaruc.

Tegenvaller voor Advocaat was ook dat Jaap Stam weer last kreeg van zijn hamstring. De best presterende Nederlander in Tiraspol liet zich na een uurtje vervangen door Ricksen. Ook Clarence Seedorf haalde het einde van de wedstrijd niet. Advocaat haalde de middenvelder van AC Milan vorig jaar in de aanloop van het duel met Oostenrijk terug bij de selectie.

Eerherstel

Gebrand op eerherstel maakte Seedorf aanvankelijk een goede indruk op de rechterflank. Nog meer dan tegen de Tsjechen voerde hij echter ook tegen Moldavië zijn dribbels veel te ver door. Advocaat kon het vele balverlies halverwege de tweede helft niet meer aanzien en viel terug op Ronald de Boer.

Met extra aanvaller Pierre van Hooijdonk probeerde het Nederlands elfal een beslissing te forceren. De spits van Feyenoord had uiteindelijk weinig aandeel in de overwinning. Het was de opnieuw ondermaats presterende Van Bommel die Oranje met een raak schot halverwege de EK-kwalificatiereeks in de race hield voor rechtstreekse plaatsing voor het EK in Portugal.