HEERENVEEN - Schaatser Stefan Groothuis is woensdag bij trainingen in Heerenveen zwaar geblesseerd geraakt. De spinter van Telfort heeft met zijn rechterschaats zijn linkerachillespees geraakt. De pees scheurde vervolgens voor vijftig procent door.

Groothuis is zeker enkele maanden uitgeschakeld. Hij is inmiddels geopereerd. Groothuis, Nederlands kampioen sprint te Assen in 2006, gold in Thialf als één van de favorieten op de 1000 meter.

Vorig jaar won hij zilver op de afstand. De NK afstanden beginnen vrijdag.

Seizoen

Wanneer Groothuis (25), die op de intensive care bijkwam van de ingreep, terugkeert op de wedstrijden is moeilijk te voorspellen. "De helft van het seizoen is weg, dat is duidelijk", zegt zijn coach Ingrid Paul.

"We moeten deze blessure de tijd geven te genezen. Het moet weer goed zijn, eerder komt hij niet in actie."

Tegenvaller

Paul spreekt van een enorme tegenvaller. "Het ging zeer goed met Stefan. Ik durf te stellen dat hij in grote vorm stak. Alles leek op schema te liggen en dan helaas dit.

Natuurlijk gebeuren dit soort dingen vaker, maar het is vreselijk om zo buitenspel te komen staan als het seizoen op het punt van beginnen staat."

Verwachtingen

Paul heeft ondanks de tegenvaller grote verwachtingen van de komende dagen. "Ons geluk is dat we meer mensen hebben die er op dit moment zeer goed voorstaan. We blijven daarom ook zeker optimistisch."

Voor de NK meldden eerder Moniek Kleinsman en Beorn Nijenhuis zich af. Beiden zijn evenmin voldoende fit. Deelneming van Paulien van Deutekom is wegens een enkelblessure nog niet geheel zeker.