AMERSFOORT - De internationale tennisfederatie ITF heeft de kwalificatiewedstrijden in de Europese/Afrikaanse groep van de Fed Cup verplaatst van Turkije naar Portugal. De Nederlandse tennissters zouden van 21 tot en met 26 april in Antalya moeten aantreden. Wegens de oorlog in Irak kan de ITF de veiligheid van de spelers en organisatie niet waarborgen.

De vrouwen spelen nu in Estoril. Elise Tamaela maakt haar debuut in het team. Captain Tjerk Bogtstra selecteerde verder Kristie Boogert, Amanda Hopmans en Miriam Oremans.

Opluchting

Bogtstra reageerde opgelucht op het besluit van de ITF. "We hebben toch wel in de rats gezeten. Onder de huidige situatie had ik weinig trek naar Turkije af te reizen en dat gold ook voor de speelsters. Je wilt toch niet het gevoel hebben dat je in een oorlogssituatie zit. Bovendien ligt de situatie rond Turkije politiek gevoelig."

Goed alternatief

Bogtstra had de tennisbond KNLTB willen vragen zelf een standpunt in te nemen als de ITF niet voor maandag een besluit had genomen. "Gelukkig hoeft dat nu niet. Ik hield er rekening mee dat het helemaal niet door zou gaan. Maar de ITF heeft een mooi alternatief gevonden. Dat is toch niet makkelijk voor een toernooi met zeventien landen. Estoril is een goede vervanger met prima tennisfaciliteiten."

Adviesbureau

De ITF heeft bij het nemen van de beslissing informatie ingewonnen bij een veiligheidsadviesbureau. Ook heeft zij contact gehad met alle regeringen van de deelnemende landen. "De Turkse federatie was volledig op het toernooi voorbereid, maar we hadden geen andere keus. Het reizen naar Turkije is in verband met de crisis in Irak te onzeker", aldus voorzitter Franco Ricci Bitti.