SCHWERIN - Een riante uitgangspositie lag voor de Nederlandse volleybalsters voor het grijpen. Maar de ploeg van bondscoach Angelo Frigoni liet tegen Cuba de kans liggen. Het respect voor de regerend olympisch en wereldkampioen was veel te groot. Mat en ongeïnspireerd werd de ploeg zondag met 3-0 (25-19 25-19 25-20) van het veld geslagen.

Na de zeges op Roemenië en zaterdag op het zwakke Egypte (3-0) had Nederland met een overwinning op Cuba een grote stap richting de tweede ronde van het WK kunnen zetten. Oranje leek voor het duel zeker niet kansloos. De lange vrouwen uit Midden-Amerika hebben na de Spelen van 2000 in Sydney veel aan kwaliteit ingeboet. Ze imponeerden absoluut niet in hun duels met Zuid-Korea (2-3) en Canada (3-2). Bovendien versloeg de ploeg van Frigoni Cuba eerder dit jaar bij de Volley Masters in Montreux overtuigend met 3-0.

De wetenschap dat Nederland meer dan ooit de kans had Cuba op een groot toernooi te verslaan, verlamde de ploeg echter volledig. "We hebben niet van het team maar van de naam Cuba verloren", stelde Frigoni na het teleurstellende optreden van zijn team vast. "We toonden veel te veel respect en konden daarom geen moment ons niveau halen. Ik hoop dat het team maandag zal laten zien dat dit een incident is geweest. De ploeg moet dit probleem zelf oplossen."

Veel druk

De speelsters hadden zichzelf toch weer te veel druk opgelegd. In de openingswedstrijd tegen Roemenië leken zij zich eindelijk van dit complex te hebben verlost. "We vonden dat we moesten winnen en konden daarom niet meer vrijuit spelen", verklaarde spelverdeelster Riëtte Fledderus. "De Cubanen zijn misschien niet meer zo super, maar als het eenmaal gaat lopen, zijn ze niet meer te stoppen. Op een gegeven moment kwam elke klap bij ons aan als een dreun."

Egypte

Ook het tweede WK-duel zaterdag met het zwakke Egypte had het team geen goed gedaan. De Afrikaanse vrouwen boden Oranje nauwelijks tegenstand. De Italiaanse coach gebruikte de partij vooral om zijn wisselspelers ervaring te laten opdoen. "We gingen daarom misschien minder scherp het veld in", aldus Ingrid Visser. "Maar dat mag geen excuus zijn. Mentaal zijn we toch minder ver dan verwacht."

Oranje begon nog wel goed aan het duel, maar de Cubaansen walsten over Nederland heen nadat ze een 5-3-achterstand hadden weggewerkt. De vrouwen van Frigoni hadden geen antwoord op de ijzersterke service van hun opponenten en konden geen moment hun eigen snelle spelletje uitvoeren. De Nederlandse aanvalsters wisten het Cubaanse blok nauwelijks te passeren.

In het derde bedrijf leek Oranje zich even te herpakken. De vrouwen pakten een 12-8 voorsprong, maar raakten daarna te veel onder de indruk van een sterke servicebeurt van Carrilo. Ondanks de steun van de 3400 toeschouwers in de Sport en Congresshalle vloeide het laatste beetje vechtlust uit de ploeg.

Niet fataal

De eerste nederlaag bij de wereldtitelstrijd hoeft niet fataal te zijn voor Oranje. De vrouwen zullen dan wel een van de laatste twee duels, tegen Zuid-Korea en Canada, moeten winnen. Met de Aziatischen wacht Nederland maandag opnieuw een zware opponent.

Als voorbereiding op deze wedstrijd hebben de vrouwen vorige week een oefenreeks afgewerkt tegen China. Frigoni: "Het is een voordeel dat we een beetje zijn ingesteld op het snelle Aziatische spelletje. We hadden onszelf vandaag al in een riante positie kunnen brengen. Het moet dan maandag maar gebeuren."