TIRASPOL - Met Rafael van der Vaart en waarschijnlijk slechts drie verdedigers vervolgt het Nederlands voetbalelftal woensdag in Tiraspol de weg richting het Europees kampioenschap van 2004 in Portugal.

De 20-jarige Ajacied moet tijdens het uitduel bij het nog puntloze als aanvallendste middenvelder de beoogde scherpschutters Patrick Kluivert en Ruud van Nistelrooij van extra munitie voorzien. Met de keus voor Van der Vaart lost bondscoach Dick Advocaat een belangrijke wens van zijn beoogde koningskoppel in.

Kluivert en Van Nistelrooij klagen al geruime tijd over een gebrek aan aanvoer vanaf het middenveld. Ze toonden zich na afloop van het onbesliste duel met Tsjechië wel heel tevreden over de invalbeurt van Van der Vaart. "Het is lekker voetballen met Rafael," constateerden ze.

132 Minuten

Geheel tegen zijn gewoonte in deed Dick Advocaat dinsdagavond na afloop van de laatste training voor de EK-kwalificatiewedstrijd niet geheimzinnig over zijn opstelling. "Van der Vaart begint achter de spitsen," liep hij vooruit op het debuut van de Ajacied in de basiself van Oranje. De Heemskerker speelde tot dusver als invaller in vier duels slechts 132 minuten in het Nederlands elftal.

Tevreden constateerde Advocaat dat zijn selectie na het wegvallen van de gekwetste Giovanni van Brockhorst maandag gevrijwaard is gebleven van nieuw blessureleed. Uit voorzorg mocht Jaap Stam de training eerder verlaten. "Ik voel mijn hamstring nog wel, maar ik doe gewoon mee," verwachtte de voorstopper. Ook Boudewijn Zenden trainde apart. "Maar ook ik ga het halen," aldus de Limburger. Ronald Waterreus en Ruud van Nistelrooij bleken volledig van hun lichte blessures hersteld.

Vleugels

Bondscoach Advocaat wil Moldavië net als Wit-Rusland tegemoet treden. "Drie verdedigers is normaal gesproken voldoende. Ik verwacht dat ze slechts met twee spitsen gaan spelen. Dan kan er dus een vleugelverdediger naar het middenveld doorschuiven," aldus Advocaat die zijn ploeg met een dergelijke strijdwijze eerder van Wit-Rusland zag winnen (3-0).

Twee jaar geleden

Sallaint detail is dat Moldavië al sinds 1 september 2001 op een overwinning wacht. Azerbeidjan werd twee jaar geleden met 2-0 verslagen. Op dezelfde dag verloor het Nederlands elftal voor het laatst een interland. Op bezoek bij Ierland verspeelden Oranje in Dublin een ticket voor het wereldkampioenschap in Japan en Zuid-Korea.

Opstelling Nederland:
Waterreus; Ricksen, Stam en Frank de Boer;
Seedorf, Van Bommel, Van der Vaart, Davids en Zenden;
Kluivert en Van Nistelrooij.