DEN BOSCH - Sjeng Schalken wil graag de toptien van de wereldranglijst in het tennis bereiken. "Al is het maar een week", zei hij dinsdag in Den Bosch tijdens een persconferentie over het grastoernooi Rosmalen.

De Limburger staat inmiddels 14e en kan bij goede prestaties in het gravelseizoen doorstoten en zijn droom verwezenlijken. "Maar ik moet wel zo'n 400 punten scoren in de Masters Series van Monte Carlo, Rome en Hamburg plus het grandslam van Roland Garros." Schalken heeft daarin niet zo veel punten te verdedigen.

München

Hij bereidt deze campagne serieus voor in Monte Carlo met Italianen als trainingspartners en Zweden als opponenten in oefenwedstrijden. Tussendoor speelt hij nog München (gewoon ATP toernooi) en zeer waarschijnlijk een challenger in Praag. "Daar zijn voor mij geen punten te behalen maar de mensen daar hebben mij wel veel startgeld geboden. Daar doe ik het dan voor. Ik kom daar eerlijk voor uit."

Praag

Zijn deelname in de Tsjechische hoofdstad hangt af van zijn prestatie in de laatste Masters Serie. Komt hij in Hamburg ver, dan vervalt Praag, waar de organisatoren schreeuwen om deelnemers van kaliber. De beste gravelaars bereiden zich voor op Roland Garros, de beste spelers uit het challenge-circuit spelen de kwalificaties van Roland Garros. Schalken: "Ze wilden niet de nummer 185 van de wereld als eerste plaatsen. Ik heb wel van ze geëist dat ze dezelfde tennisballen als in Roland Garros moeten leveren."

Na het gravelseizoen wordt het voor Schalken zeer moeilijk nog hogerop te komen op de wereldranglijst. Hij won Rosmalen, bereikte de laatste acht van Wimbledon en haalde de halve finale van de US Open. In het gravelseizoen moet het gebeuren. "Ik doe daar alles aan. Ik ben fit, speel ook goed tennis. Ik wacht alleen nog op de uitschieter. Gravel is niet mijn favoriete ondergrond, maar ik heb wel maniertjes gevonden om beter aan de bal te komen."

Krajicek

Collega Richard Krajicek, dit jaar nog niet zo succesvol mede omdat zijn armblessure weer opspeelde, maakt van het gravelseizoen geen halszaak. Hij speelt wel in wedstrijden maar wil pas weer doortrekken op gras met de serie Rosmalen, Halle en Wimbledon. Krajicek: "Ik heb een paar weken niet getennist en ik ben weer pijnvrij."