Zuid-Afrika wereldkampioen rugby

PARIJS - Zuid-Afrika is de nieuwe wereldkampioen rugby. De 'Springboks' versloegen zaterdag in Parijs in de finale titelverdediger Engeland met 15-6. In de pauze leidde Zuid-Afrika, voor het laatst wereldkampioen in 1995, al met 9-3.

De toeschouwers in het Stade de France kregen een enigszins teleurstellende eindstrijd te zien. Alle punten kwamen voort uit penalty's.

Percy Montgomery benutte er vier en Francois Steyn één voor Zuid-Afrika. Jonny Wilkinson nam alle punten van Engeland voor zijn rekening.

Argentinië won vrijdag al de strijd om de derde plaats van gastland Frankrijk (34-10).

Gevoel

"Ik probeer niet te huilen", reageerde John Smit, aanvoerder van Zuid-Afrika, na afloop. "Dit gevoel is niet in woorden uit te drukken. Deze prijs is het resultaat van vier jaar hard werken, deze prijs is voor heel Zuid-Afrika."

De Engelsen berustten in de nederlaag. "Ik kan niemand iets kwalijk nemen", zei aanvoerder Phil Vickery. "Complimenten aan Zuid-Afrika. Zij verdienen de zege."

Hoofdrol

Montgomery eiste met vier benutte penalty's een hoofdrol op in de finale. De Zuid-Afrikaan werd ook topscorer van het toernooi met 105 punten. Dat waren er veertien meer dan de Argentijn Felipe Contepomi.

De Brit Jonny Wilkinson kwam uit op een totaal van 67. Hij is wel topscorer aller tijden op een WK met 249 punten.

NUwerk

Tip de redactie