Schamele zege koploper Feyenoord

ROTTERDAM - Feyenoord mag dan koploper in de eredivisie zijn, een overwinning op de automatische piloot zit er nog niet in. Dat bleek zaterdagavond in de thuiswedstrijd tegen stadgenoot Excelsior.

Dankzij een late treffer van aanvoerder Giovanni van Bronckhorst kwam de lichtzinnige ploeg van trainer Bert van Marwijk met de schrik vrij: 1-0.

Van een derbysfeertje was in Rotterdam-Zuid geen sprake. Ruim voor aanvang van de wedstrijd hing er in de uitverkochte Kuip al een landerige stemming. Feyenoord, in de inmiddels vertrouwde 4-5-1 opstelling, kon in de eerste helft het passieve en stille gedrag van het publiek niet wegnemen.

Ondanks aanhoudende waarschuwingen van Van Marwijk voor onderschatting en gemakzucht begon de thuisploeg in een veel te laag tempo aan het duel.

Onder druk

Excelsior, met de Feyenoord-huurlingen Jeffrey Altheer en Sebastian Pardo in het basisteam, kwam voor de rust nauwelijks onder druk te staan.

Feyenoord was alleen gevaarlijk bij twee doelgerichte acties van sluipschutter Roy Makaay. De oud-international knalde eerst op de vuisten van doelman Ronald Graafland en schoot daarna hard op de paal.

Kansen

In de laatste minuten van de eerste helft kreeg Excelsior de beste kansen op de openingstreffer, met dank aan de lankmoedige verdediging van Feyenoord.

Clubtopscorer Geert den Ouden (vijf treffers) stuitte op doelman Henk Timmer, Nicky Hofs redde op de doellijn na een inzet van René van Dieren (ex-Feyenoord) waarna de laatste speler de bal tegen de arm van tegenstander Theo Lucius kopte. Arbiter Björn Kuipers wilde echter van geen strafschop weten.

Fluitconcert

Met een snerpend fluitconcert doken de Feyenoorders de catacomben in. Opnieuw diende Van Marwijk tijdens de pauze zijn ploeg verbaal aan te pakken.

In de voorgaande wedstrijd, bij Vitesse (0-1), moest de coach tijdens de rust zijn tamme ploeg ook al flink oppeppen.

Knoeien

In de tweede helft had het publiek er meer zin in, maar Feyenoord bleef hopeloos knoeien. De eerste kans was zelfs weer voor Excelsior, dat AZ-huurling Kees Luyckx een voorzet net zag missen.

De tobbende thuisploeg had duidelijk behoefte aan nieuwe impulsen en die kwamen na een uur van invaller Chun-Soo Lee (voor Hofs).

De Zuid-Koreaanse international maakte zijn langverwachte debuut nadat hij op 23 september met een trainingsachterstand in de Kuip was neergestreken.

Leven

De snelle Aziaat bracht iets meer leven in Feyenoord, maar kon evenmin het verschil maken. Lee claimde in de 68e minuut tevergeefs een strafschop nadat Sigourney Bandjar een sliding op hem en op de bal had gemaakt.

Het was uiteindelijk 'Gio' van Bronckhorst die met een schot in de verre hoek, op aangeven van Makaay, voorkwam dat Feyenoord voor de eerste keer dit seizoen op eigen veld een misstap beging: 1-0.

Van Marwijk

Feyenoord-coach Bert van Marwijk was zaterdagavond na de magere zege op Excelsior (1-0) eerlijk in zijn commentaar.

"Het ging erg moeizaam allemaal. Zo slecht heb ik mijn ploeg dit seizoen nog niet gezien', concludeerde hij.

Tempo

Van Marwijk was vooral over de eerste helft heel ontevreden. "We speelden voortdurend in hetzelfde tempo. We waren ook net steeds te laat met alles.

Collectief was het niet goed. Na de rust ging het tempo bij ons omhoog en kregen we meteen ook de nodige kansen. Het was in elk geval een leerzame wedstrijd."

Van Bronckhorst

Aanvoerder Giovanni van Bronckhorst koesterde de late zege. "We hadden in dit duel punten kunnen laten liggen. Dit was één van onze mindere wedstrijden. Gelukkig kon ik nog scoren.

Een belangrijk doelpunt voor de ploeg. Ja, we staan nog steeds op de eerste plaats. Een mooie plek, maar alleen echt mooi als we daar na de laatste speelronde in de eredivisie ook nog staan."

Tip de redactie