Fantasieloos Ajax wekt medelijden

AMSTERDAM - Terwijl de fanatieke supporters aandrongen op het vertrek van voorzitter John Jaakke, verspeelde een fantasieloos Ajax zaterdagavond twee punten tegen NEC (0-0).

Interim-trainer Adrie Koster constateerde tijdens zijn debuut op de bank dat het nog een hele klus wordt om deze selectie aan de felbegeerde landstitel te helpen.

"Ik ben best een beetje geschrokken", erkende Koster op het moment dat deMobiele Eenheid probeerde te voorkomen dat woedende supporters de hoofdingang van de ArenA bestormden. "Toch denk ik dat deze groep veel kwaliteit heeft. Dit heeft alles met vertrouwen te maken."

Trainer

Het had niet veel gescheeld of Koster was na Jack Rowley, Bobby Haarms en Danny Blind de vierde trainer in de geschiedenis van Ajax die met een nederlaag debuteerde.

Maarten Stekelenburg stopte in de dertiende minuut een strafschop van Rutger Worm. De doelman verscheen na de rust niet meer op het veld. Hij bleef met vermoedelijk twee gebroken vingers aan de kant.

Sfeer

De sfeer in en rond de Arena was om te snijden. De fanatieke aanhang van Ajax eiste bijna negentig minuten lang het vertrek van John Jaakke. De ontevreden fans houden de voorzitter verantwoordelijk voor de aanhoudende onrust bij de club.

Onder leiding van Jaakke nam Ajax de afgelopen vier jaar afscheid van de trainers Ronald Koeman, Danny Blind en Henk ten Cate. Ook technisch directeur Louis van Gaal keerde Ajax onder de huidige voorzitter de rug toe.

Verantwoording

Een blik op de selectie van Ajax tijdens het duel met NEC leerde dat het niet lang kan duren totdat ook technisch directeur Martin van Geel door de morrende Amsterdamse aanhang ter verantwoording wordt geroepen.

Ook onder interim-trainer Adrie Koster werd weer eens pijnlijk duidelijk dat Ajax na het vertrek van Wesley Sneijder en Kenneth Perez over geen enkele creatieve middenvelder meer beschikt.

Net als tijdens de meeste wedstrijden onder de vertrokken Henk ten Cate was Ajax tegen NEC afhankelijk van een bevlieging van één van de aanvallers.

Suarez

Normaal gesproken is Luis Suarez zo'n spits die de wedstrijd kan openbreken. De aanvaller keerde echter pas vrijdag na de training terug van een interland met Uruguay.

Trainer Koster liet Suarez daarom op de bank beginnen. "Daar heb ik nog steeds geen spijt van", verklaarde Koster na afloop. "Suarez was te moe voor een hele wedstrijd."

Opdracht

Ajax kon zonder Suarez en met drie behoudende middenvelders niet aan de opdracht van de nieuwe interim-trainer voldoen. Koster beloofde in de aanloop van het duel met NEC nog dat hij vol op de aanval ging spelen.

De geboren Zeeuw kon voor rust niet anders dan constateren dat NEC de beste kansen kreeg. Rutger Worm kreeg in de dertiende minuut de beste mogelijkheid om de Nijmeegse club op voorsprong te schieten.

De aanvaller mocht een strafschop nemen omdat John Heitinga dom aan het lichaam van Peter Wisgerhof ging hangen. Worm stuitte vanaf elf meter echter op Maarten Stekelenburg, die alweer zijn derde strafschop van dit seizoen stopte.

Babos

De doelman van NEC hoefde zich pas in de slotfase van de eerste helft te onderscheiden. Gabor Babos voorkwam met twee fraaie reflexen op doelpogingen van Albert Luque en Klaas-Jan Huntelaar dat Ajax een slechte eerste helft met een voorsprong afsloot.

Trainer Koster vernam in de rust dat zowel Jaap Stam als doelman Maarten Stekelenburg wegens blessures niet meer verder konden. De blessuregevoelige aanvoerder van Ajax meldde zich dit keer af met griep.

Wissel

Omdat NEC ook in de beginfase van de tweede helft minimaal gelijkwaardig aan Ajax was gebruikte Koster al in de 55e minuut zijn laatste wissel. Na de komst van Suarez won het aanvalspel van Ajax aan verrassing en kwaliteit.

Huntelaar miste in de 62e minuut een uitgelezen mogelijkheid op de openingstreffer. De spits trof in de 88e minuut wel doel, maar zag zijn doelpunt wegens buitenspel afgekeurd.

Jammer

"Ik had veel meer van deze wedstrijd verwacht", verklaarde Koster na afloop. "Ik vond het ook jammer dat de aanhang niet volledig achter de ploeg ging staan.

We konden wel een beetje steun gebruiken. Wat mij betreft hadden ze alleen na de wedstrijd hun onvrede over het bestuur mogen uiten".

Tip de redactie