Levensloopregeling voor schaatsers

HEERENVEEN - De vakbond NL Sporter heeft een collectieve levensloopregeling afgesloten voor professionele schaatsers. Die voorziet in een overbruggingsperiode met fiscale voordelen voor de atleten na het beëindigen van een sportieve loopbaan.

De regeling is afgesloten met Aegon, hoofdsponsor van de KNSB. Deze liet voorafgaand aan de open dag weten het schaatsen trouw te blijven en dat de recentelijk gesloten overeenkomst met Ajax daar geen verandering in brengt.

"We zijn hier al dertig jaar en wat mij betref blijven we nog dertig jaar", zei Johan van der Werf, bestuursvoorzitter van het bedrijf.

Mark Tuitert

Van de schaatsers hield met name Mark Tuitert zich bezig met het initiatief. "Hieruit blijkt dat we gezamenlijk het nodige kunnen bereiken", sprak hij zaterdag in Thialf bij de bekendmaking.

"Niet alle schaatsers rijden hun hele loopbaan voor veel geld bij een commerciële ploeg. Vooral voor degenen die het wat minder hebben is dit goed."

Stap voorwaarts

Dat zei ook Jochem Verberne, bestuurslid van NL Sporter. "Het is een belangrijke stap voorwaarts. We hopen de komende jaren vergelijkbare regeling voor sporters in andere disciplines te kunnen treffen."

NL Sporter, met totaal 400 leden, heeft 85 procent van de beste veertig Nederlandse schaatsers als lid.

CFK-regeling

Volgens Verberne is dit pas de tweede collectieve overeenkomst voor sporters, na de CFK (pensioen)-regeling voor voetballers. "Die CFK-regeling toegankelijk krijgen voor andere sporters is ook een belangrijk doel van ons", zegt Verberne.

"Het is pure discriminatie dat alleen voetballers hiervan gebruik kunnen maken. We zijn hierover in gesprek met de betreffende ministeries."

Thialf II

De open dag liet zien een platform te zijn voor nieuwe initiatieven want Aegon liet weten dat er een Thialf II moet verreizen. "Er moet echt een nieuw schaatsstadion komen. Op termijn voldoet deze piste internationaal niet meer aan de eisen", aldus Van der Werf.

Volgens Van der Werf blijft Heerenveen de meest aangewezen stad voor Nederlands schaatstempel nummer één. "Dit is hiervoor de beste stad."

IJsbaan

De KNSB liet op haar beurt weten de jeugd meer te willen gaan ethousiasmeren voor de schaatssport en zal de komende winter twintig weken lang met een synthetische ijsbaan bij uiteenlopende scholen langsgaan.

"Door de huidige klimatologische omstandigheden is het niet meer vanzelfsprekend dat er 's winters natuurijs ligt. We moeten voorkomen dat de jeugd straks denkt dat schaatsen iets van vroeger was. Daarom is schaalvergroting noodzakelijk", aldus Carel Paauwe.

Tip de redactie