Sparta nog steeds zonder zege

DOETINCHEM - Sparta is nog steeds de enige ploeg in het betaald voetbal zonder zege. De Kasteelploeg verloor vrijdagavond in Doetinchem met 0-4 van De Graafschap en moet het vooralsnog met vijf gelijke spelen doen.

Dat is te weinig om aansluiting met de brede middenmoot in de eredivisie te krijgen.

Sparta deed het prima met remises tegen Heerenveen, AZ en Ajax, maar verspeelde punten tegen gelijkwaardige of mindere ploegen. Tegen Willem II en Heracles Almelo kon de ploeg van trainer Gert Aandewiel niet winnen en vrijdagavond dus ook niet op De Vijverberg.

Droomstart

De Graafschap daarentegen kent een droomstart als nieuweling in de eredivisie. De ploeg van trainer Jan de Jonge boekte tegen Sparta de vierde zege en is middenmoter. Al speelden de Doetinchemmers tegen de Kasteelploeg een toch matige wedstrijd.

Sparta speelde de eerste helft in Doetinchem beter en verzorgder dan de thuisploeg. De Rotterdammers hadden veel meer balbezit, maar de opbouw stokte veelal op het middenveld. Ook Nourdin Boukhari lukte het met individuele acties niet om de stugge defensie van De Graafschap in de problemen te brengen.

Strijdlust

Bij De Graafschap viel vooral het gebrek aan strijdlust, toch het handelsmerk op De Vijverberg, op. Toch kreeg de thuisploeg ondanks het matige spel voor rust drie grote doelkansen. Dat kwam vooral door de creatieve ingevingen van middenvelder Lasse Schöne. Op het moment dat hij zich op de helft van Sparta begaf was het meteen gevaarlijk.

Zo ging de Deen in de tweede minuut alleen op doelman Sander Westerveld af, maar maakte hij met een voorzet de verkeerde keuze. Spits Donny de Groot was halverwege dicht bij de 1-0, maar hij schoot de bal op de paal. Kort daarna kopte Schöne van dichtbij naast.

Spelbeeld

Na de rust veranderde het spelbeeld niet. Sparta dicteerde de wedstrijd en zette nu voorin meer druk, Maar toen Schöne in de 66e minuut 1-0 uit een counter maakte, was het over. Door Berry Powel, Leon Hese en Donny de Groot werd het geflatteerd toch nog 4-0.

Tip de redactie