VARESE - De Spaanse wielrenner Alejandro Valverde heeft zich vrijdag afgemeld voor de Ronde van Lombardije. Valverde is ziek. Daardoor is de eindzege in de ProTour vrijwel zeker voor de Australiër Cadel Evans.

Evans kreeg de leiding in de schoot geworpen toen de internationale wielrenunie UCI donderdag besloot leider Danilo Di Luca te schrappen. De Italiaan is door het olympisch comité van zijn land voor drie maanden geschorst wegens contacten met een van doping verdachte arts.

Freire

De enige die Evans zaterdag nog kan bedreigen is Rabo-renner Oscar Freire maar diens ploegleider Erik Breukink gelooft niet in de kansen van de Spanjaard: "Ik denk dat de finale te lastig voor hem is. Zeker als ik zie hoe jongens als Frank Schleck, Rebellin en Cunego de laatste weken nog rijden."

Tactisch plan

Het tactisch plan van Rabobank veranderde na het wegvallen van Michael Boogerd. Maar Breukink denkt zaterdag zonder de kopman, die met een pijnlijke knie zijn loopbaan twee dagen eerder dan gepland afsloot, toch een rol te kunnen spelen.

"We hebben met Thomas Dekker, Robert Gesink en Pieter Weening jongens die nog goed zijn. Die hoop ik in de finale te zien", zei Breukink vrijdag. "Volgend jaar moeten ze het ook zonder Boogerd doen. Daar kunnen ze nu vast aan wennen. Thomas heeft hier bovendien al goed gereden."

Bus

Tegenslag komt nooit alleen. De bus van de ploeg weigerde vrijdag dienst. In allerijl moest een extra auto worden gehuurd om zaterdagochtend van hotel naar de start in Varese te kunnen rijden.