Koster gaat aanvallen met Ajax

AMSTERDAM - Terwijl buiten zo'n tweehonderd supporters het aftreden eisten van voorzitter John Jaakke en algemeen directeur Maarten Fontein, werkte interim-trainer Adrie Koster van Ajax vrijdag achter gesloten deuren een training af.

"Rustig is anders", stelde de oefenmeester even later. "Maar ik heb van de fans zelf begrepen dat ze de selectie niets verwijten. Dat kwamen ze me persoonlijk vertellen."

De opvolger van de naar Chelsea vertrokken Henk ten Cate verscheen vrijdag voor het eerst in zijn nieuwe functie op een persconferentie. Vier cameraploegen en meer dan twintig journalisten registreerden dat de oud-trainer van RKC, Roda JC, Top Oss, Helmond Sport, Excelsior, Willem II en Eindhoven enkele veranderingen bij Ajax door gaat voeren.

Vleugelaanval

Waar zijn naar Chelsea vertrokken voorganger Henk ten Cate nog wel eens koos voor een systeem met twee spitsen, zal de geboren Zeeuw zijn ploeg zo veel mogelijk met vleugelaanvallers laten voetballen. "Ik denk dat we daar bij Ajax wel de spelers voor hebben. Zeker wanneer iedereen fit is, kunnen we vol op de aanval spelen."

Assistenten

Van Ten Cate mochten de assistent-coaches Hennie Spijkerman en Alfons Groenendijk de afgelopen zestien maanden beurtelings op de bank zitten. Koster heeft het duo liever tijdens alle duels dicht naast hem. "Ik denk dat ze op de bank meer van waarde zijn dan op de tribune."

Siem de Jong

Voor jeugdspeler Siem de Jong komt de overstap van Koster naar het eerste elftal gelegen. "Ik houd Siem definitief bij de A-selectie", aldus de trainer die bij Jong Ajax met de aanvallende middenvelder werkte. "Die jongen ontwikkelt zich heel goed."

Gretig

Koster voerde al persoonlijke gesprekken met Jaap Stam, Klaas-Jan Huntelaar en de geblesseerde Edgar Davids. "Ik ga binnenkort ook nog met andere spelers rond de tafel zitten", stelde hij. "Ik wil een zo goed mogelijk beeld krijgen van wat er allemaal bij de jongens leeft. Tot nu toe heb ik alleen maar hele gretige spelers aan het werk gezien. Deze groep baalt er enorm van dat het seizoen in internationaal opzicht al voorbij is. Ze willen nu dolgraag kampioen worden."

Koster oefende vrijdag besloten omdat hij in alle rust de strijdwijze tegen NEC wilde doornemen. "Ik had vandaag voor het eerst bijna iedereen op het veld staan. Daar wilde ik optimaal gebruik van maken. Hopelijk kunnen we zaterdag tegen NEC al een beetje onvrede bij de supporters wegnemen."

NUwerk

Tip de redactie