DEN BOSCH - De Belgische Kim Clijsters en de Rus Marat Safin zijn de belangrijkste trekkers in het grastournooi Rosmalen, het Nederlandse grastennistoernooi 16-22 juni in Den Bosch. Toernooidirecteur Marcel Hunze maakte dinsdag in het Bossche stadhuis enkele namen uit het deelnemersveld bekend.

Bij de mannen zullen naast Safin zeker de Fransman Sebastian Grosjean, de Thai Paradorn Srichaphan en de Nederlanders Sjeng Schalken (titelverdediger), Richard Krajicek en Raemon Sluiter spelen. Op de deelname van Martin Verkerk wordt eveneens gerekend. De Alphenaar, winnaar in Milaan dit jaar, ligt contractueel nog niet vast.

Bij de vrouwen komt naast Clijsters de Russin Jelena Dementjeva zeker naar de grasbanen bij het Autotron. Zij was vorig jaar verliezend finaliste tegen de Griekse Eleni Daniilidou, wier komst nog niet is afgerond.

Krajicek

De eerste wildcard bij de vrouwen is gegeven aan de 14-jarige Michaela Krajicek, de halfzus van de 31-jarige Richard Krajicek. Rosmalen 2003 is waarschijnlijk de enige keer dat de beide tennissende Krajiceks in hetzelfde toernooi uitkomen. Voor Michaëla is dit het debuut op WTA-niveau. Zij speelde nooit een wedstrijd op gras. Hunze beloofde de tenniscourts eerder te laten ontsluiten, zodat ze kan trainen op de snelle ondergrond.

De veertiende editie van het enige Nederlandse grastoernooi heeft een totaal prijzengeld van 550.000 euro; mannen 380.000, vrouwen 170.000. Hunze houdt de wildcards zo lang mogelijk vast. Hij wil ze graag aan Nederlanders geven, maar hoopt ze ook te kunnen gebruiken voor een wereldtopper als Lleyton Hewitt. De nummer 1 van de wereld en winnaar in Rosmalen in 2002 heeft problemen met de aanhoudende spanning en heeft daarom besloten dit seizoen minder verplichtingen aan te gaan. De vriend van Kim Clijsters is en blijft van harte welkom.

Zware taak

Richard Krajicek, zelf tweemaal winnaar (1994 en 1997), vond de kop van het deelnemersveld interessant. “Safin, Grosjean en Srichaphan waren nog niet te zien op het Nederlandse gras.” Sjeng Schalken zei voor een zware taak te staan bij de titelverdediger. ”Safin staat weliswaar 'maar' achtste op de wereldranglijst maar in het wereldje van de spelers staat hij qua tennis op de eerste plaats.”

Ambassadeur

Sjeng Schalken verbond zich vorig jaar als ambassadeur aan het grastoernooi Rosmalen. Richard Krajicek tekende dinsdag ook een apart contract met de ICT-organisatie. Ordina gaat de Richard Krajicek Foundation (RFK) ondersteunen en helpen bij de realisering van 'playground' voor kinderen in achterstandswijken. Kansarme kinderen kunnen daar aan sport doen en worden ook begeleid.

De RKF heeft er al een zestal in Den Haag aangelegd, twee in Rotterdam en is bezig met realisatie in Hilversum en Leiden. Groningen, Utrecht en Zoetermeer zullen volgen met steun van Ordina, dat vestigingen in die steden heeft. Krajicek: “In deze economisch zeer moeilijke tijden, ben ik heel blij met deze samenwerking.”