MANCHESTER - Manchester United heeft het laatste halfjaar 30 procent minder winst gemaakt. De rijkste voetbalclub van de wereld presenteerde dinsdag een gunstig resultaat van 'slechts' 29,5 miljoen euro.

De winstderving komt volgens voorzitter Roy Gardner doordat nauwelijks spelers zijn verkocht. Alleen de verkopen van Jaap Stam (Lazio Roma) en Andy Cole (Blackburn Rovers) brachten geld op.

Goede deal

Toch had Manchester geen klagen, want de omzet steeg het laatste halfjaar van 29,4 naar 45,3 miljoen euro. Die groei dankt de club vooral aan het reuzencontract met kledinggigant Nike: 434 miljoen euro in dertien jaar.

Gardner benadrukte tijdens de presentatie dat Manchester een gezonde club is. "De kracht van de financiële balans schuilt in de grote diversiteit aan inkomsten. Daardoor staan wij veel minder dan andere clubs bloot aan onzekerheden." Chelsea en Leeds United bijvoorbeeld rapporteerden maandag nog miljoenenverliezen.

Hoge salarisposten

De salarissen van de spelers drukken net als bij de meeste voetbalclubs ook bij de huidige nummer twee in de Premier League zwaar. De loonkosten van Beckham, Van Nistelrooij, Keane en consorten bedragen 57,5 miljoen euro, oftewel 43 procent van de begroting. Gardner verwacht dat de salarispost het komende halfjaar toeneemt tot 50 procent van de begroting. Dat is wel het door de club zelfopgelegde plafond.