Di Luca uit ProTourklassement

AIGLE - De internationale wielrenunie heeft Danilo di Luca donderdag uit het klassement van de ProTour geschrapt. De Italiaan was koploper, met alleen de Ronde van Lombardije nog op het programma.

De UCI reageerde met deze maatregel op de drie maanden schorsing die het Italiaans olympisch comité (CONI) Di Luca eerder deze week oplegde.

Doping

Hij kreeg deze straf wegens het onderhouden van contacten met de omstreden arts Carlo Santuccione, die wordt verdacht van dopingpraktijken. Uit afgeluisterde telefoongesprekken bleek dat Di Luca, in dienst bij Liquigas, al sinds 2004 met hem werkt.

Door de uitsluiting van Di Luca, die door de Italiaanse wielerbond ook al werd teruggetrokken voor het wereldkampioenschap op de weg in Stuttgart, is nu Cadel Evans de belangrijkste kandidaat voor de eindzege in de ProTour. De Australiër heeft 227 punten.

De Spanjaarden Alberto Contador (191), Alejandro Valverde (190) en Oscar Freire (182) zijn de belangrijkste andere gegadigden voor een podiumplaats. Zij worden gevolgd door de Italiaan Davide Rebellin en de Rus Denis Mentsjov. Beste Nederlander is Thomas Dekker. Hij kwam de top 20 weer binnen door het wegvallen van Di Luca.

Tip de redactie