COURMAYEUR - De Nederlandse tafeltennissers zijn maandag op de EK voor landenteams als achtste geëindigd. Oranje, dat zondag in de kwartfinale met 3-2 werd uitgeschakeld door Zweden, verloor in de strijd om plaats vijf tot met acht achtereenvolgens van Kroatië (2-3) en Polen (2-3).

De Nederlandse vrouwen eindigden in de tweede divisie als tweede. Het team van bondscoach Achim Sialino won in de kruisfinales van Portugal (3-2), maar was in de eindstrijd kansloos tegen Spanje: 0-3. Wanneer de huidige opzet rond de EK voor landenteams werd gevolgd, zou Oranje zijn gepromoveerd naar de eerste divisie. Omdat de ETTU echter heeft besloten dit systeem te wijzigen, blijft Nederland - voorlopig - uitkomen op hetzelfde niveau.

Wederopbouw

Toch waren de Oranje-vrouwen uiteraard positief gestemd over hun debuut op de EK. De eerste stap naar de wederopbouw van het vrouwentafeltennis is gezet. In 2000 vaardigde de NTTB voor het laatst een vrouwenteam af naar een titelstrijd. In Courmayeur is Nederland vertegenwoordigd door drie talenten: Carla Nouwen (16), Linda Creemers (18) en Cathry Hof (20).

Bij het Nederlandse mannenteam kregen kopmannen Trinko Keen en Danny Heister rust. Bondscoach Pieke Franssen gaf Barry Wijers en Daan Sliepen speeltijd. Vooral Wijers greep die kans met beide handen aan en pakte twee zeges. Sliepen sloot de EK voor landenteams af zonder zege. Door de nederlagen tegen Kroatië en Polen eindigde Nederland als achtste.