Missen Champions League drukt Ajax in rode cijfers

AMSTERDAM - Ajax heeft in het seizoen 2006-2007 een nettoverlies geleden van 10,4 miljoen euro. Dat maakte de enige beursgenoteerde voetbalclub in Nederland donderdag bekend.

Ajax wijt het verlies, dat hoger is dan in het voorgaande seizoen, vooral aan het mislopen van de Champions League.

Ajax ging vorig seizoen al in de voorronde van het meest lucratieve Europese bekertoernooi tenonder tegen FC Kopenhagen. De Amsterdamse club kwam daarom uit in de UEFA Cup, waar zij speelde tegen minder tot de verbeelding sprekende opponenten als IK Start, Austria Wien, Espanyol en Werder Bremen. Vorig seizoen stonden daar duels met Arsenal en Internazionale tegenover.

Bezoekersaantallen

De Europese thuisduels kenden daardoor beduidend lagere toegangsprijzen en bezoekersaantallen, zodat de recettes van wedstrijden in Europees verband met 2,3 miljoen euro daalden tot 4 miljoen euro. Bovendien miste Ajax een bedrag van 6,7 miljoen euro aan premies op internationale wedstrijden.

De vroege Europese uitschakeling drukte ook de opbrengst van uitzendrechten voor televisie en internet. Die daalde met ruim een kwart tot 8,8 miljoen euro, vooral door het ontbreken van de inkomsten uit het Champions League-voetbal. Ook daalden de sponsorinkomsten door het missen van de Champions League met een half miljoen euro.

Skyboxen

Ondanks de tegenvallende sportieve prestaties trok Ajax vorig seizoen meer bezoekers. De losse kaartverkoop steeg met 1,3 miljoen euro tot 6,7 miljoen euro. Ook haalde de club 0,6 miljoen euro meer omzet uit seizoenskaarten en 0,3 miljoen euro meer uit de verkoop van business seats en skyboxen. Dat kon de lagere omzet uit voetbalactiviteiten echter niet compenseren.

De netto-omzet kwam uit op 64,9 miljoen euro, 12,8 procent minder dan in het seizoen 2005-2006. Het operationele resultaat kwam uit op een verlies van 1,4 miljoen euro tegen 7,0 miljoen positief het jaar ervoor. Omdat Ajax dit seizoen Europees al helemaal is uitgebekerd, verwacht de club ook in het lopende seizoen op een operationeel verlies uit te komen.

Sneijder

Onder de streep verwacht Ajax voor dit seizoen echter een positief resultaat. De club kan netto 38 miljoen euro bijschrijven door de verkoop van spelers. Zo vertrok Wesley Sneijder voor veel geld naar Real Madrid, Ryan Babel naar Liverpool en Tom de Mul naar Sevilla.

Daardoor kan de club een positief resultaat verwachten uit vergoedingssommen. Afgelopen seizoen was dat resultaat 12,6 miljoen euro negatief. De afschrijvingen op vergoedingssommen beliepen 13,1 miljoen euro en daar stond een resultaat van slechts 0,5 miljoen euro tegenover omdat spelers als Charisteas, Rosales en Rosenberg nagenoeg tegen boekwaarde werden verkocht.

Aegon

Het nieuwe zevenjarige sponsorcontract met Aegon gaat pas volgend seizoen in. Daaruit verwacht Ajax volgens financieel directeur Jeroen Slob een structurele stijging van de inkomsten uit sponsoring van 25 tot 30 procent. Aegon betaalt minstens 10 miljoen euro per jaar waar ABN Amro 8 miljoen inbracht.

Tip de redactie