Oranje stelt ook met zege teleur

EINDHOVEN - Het Nederlands elftal won woensdagavond met 2-0 van Slovenië en zette daarmee een grote stap op weg naar het Europees kampioenschap van 2008 in Zwitserland en Oostenrijk. De manier waarop Oranje voetbalde zorgde echter voor ergernis. Het spel was opnieuw - ondanks een ander systeem - ondermaats.

Door de zege en het gelijkspel van Bulgarije bij Albanië (1-1) is het EK erg dichtbij. In de resterende wedstrijden tegen Luxemburg (thuis) en Wit-Rusland (uit) heeft Oranje twee punten nodig om zich te kwalificeren.

De bondscoach zorgde met zijn speelwijze voor een kleine sensatie. Voor het eerst in zijn loopbaan als keuzeheer van het Nederlands elftal stelde hij tegen de Slovenen een elftal samen waarin plaats was voor twee centrumaanvallers.

Niet eerder gaf hij toe aan de lang gekoesterde wens van veel internationals om op die - internationaal veel gebruikte - manier te voetballen.

Aanvallers

De twee aanvallers waren woensdagavond in het Philips Stadion Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar. Die laatste verving de geschorste Ruud van Nistelrooij in de punt van de aanval.

Op het middenveld werd het duo ondersteund door Wesley Sneijder, die als een 'nummer 10' acteerde en veelvuldig de aansluiting met het spitsenkoppel zocht.

Gekunsteld

De keuze van Van Basten had echter ook wel wat gekunstelde kantjes. Hij stelde Clarence Seedorf op als linkermiddenvelder en Rafael van der Vaart speelde rechts in het middenrif.

Die twee waren in balbezit de buitenspelers - niet echt de plaats waarop ze doorgaans bij hun clubs excelleren. Vooral de plaats van Seedorf deed 'gezocht' aan.

Aanvallend

De bondscoach had vooraf al aangekondigd zeer aanvallend te spelen tegen de Slovenen. Na de nederlaag in Roemenië (1-0) had Oranje de punten in de race om kwalificatie voor het EK ook hard nodig.

Van Basten hield zijn woord door een team te formeren waarin liefst vijf spelers voetbalden met aanvallende intenties.

Van der Vaart

Nadat Rafael van der Vaart na een half uur geblesseerd uitviel - waarschijnlijk met een hamstringblessure - kwam er met Arjen Robben op papier nog meer offensief vermogen in de ploeg. De Bedummer voetbalde echter dramatisch en werd al na een half uur gewisseld.

Ondanks alle aanvallende bedoelingen slaagde Nederland er echter ook niet in om erg dreigend te worden. Bij rust was het 1-0, door een doelpunt van Wesley Sneijder.

Hij reageerde alert op een verkeerde terugspeelbal van Branko Ilic. Overigens ging aan de goal wel een mooie aanval vooraf, waarin Van Persie en Huntelaar elkaar vonden met sublieme hakballetjes.

Sneijder

Sneijder schoot niet veel later ook nog een keer op de paal. Ook die mogelijkheid dankte Oranje aan een fout van een Sloveen.

De enige écht uitgespeelde kans - een mooie combinatie tussen Van Persie en Sneijder - schoot laatstgenoemde in de 36e minuut naast.

Zwakker

In de tweede helft was het veldspel van Oranje nog zwakker. Het lukte het Nederlands elftal niet om het surplus aan kwaliteit om te zetten in doelrijpe mogelijkheden.

Dat irriteerde zelfs het doorgaans positieve oranjepubliek. De naam van Foppe de Haan werd gescandeerd en ook waren er wat negatieve spreekkoren.

2-0

Huntelaar tilde in de 87e minuut de stand nog wel naar 2-0, op aangeven van invaller Ryan Babel. Van Persie was toen al geblesseerd uitgevallen.

Na negentig minuten verlieten de spelers van Oranje met hangende schouders en gegeseld door een hels fluitconcert het speelveld. Echter wel in de wetenschap dat het EK opnieuw een stap dichterbij is gekomen.

Luxemburg - Roemenië

Roemenië heeft woensdag in en tegen Luxemburg de ongeslagen status in groep G van het EK-kwalificatietoernooi met succes verdedigd.

De ploeg van bondscoach Victor Piturca won met 2-0. Florentin Petre en Ciprian Marica maakten de treffers voor de soevereine koploper in de groep met ook Nederland. Oranje verloor zaterdag met 1-0 in Roemenië.

Tip de redactie