Late zege Portugal, Duitsland onderuit (video)

ALMA-ALTA - Portugal heeft woensdagavond een kostbare zege behaald in groep A van het EK-kwalificatietoernooi. De ploeg van de Braziliaanse bondscoach 'Big' Phil Scolari won in Alma-Ata met 2-1 van het uitgeschakelde Kazachstan, met Arno Pijpers als bondscoach.

Alle treffers vielen in de slotfase. Invaller Ariza Makukula maakte in de 84e minuut het Portugese openingsdoelpunt. Cristiano Ronaldo verdubbelde in de extra speeltijd de marge waarna Biakov de eindstand op 1-2 bepaalde.

De Nederlandse arbiter Jan Wegereef deelde vier gele kaarten uit waarvan drie voor de thuisploeg. Hij liet liefst zeven minuten doorspelen na de normale speeltijd.

Portugal kwam door de late zege op 23 punten uit twaalf wedstrijden, drie punten meer dan nummer drie Finland.

Beide kanshebbers op EK-deelname spelen op 21 november tijdens de laatste groepsronde tegen elkaar in Lissabon.

Beenhakker

In deze groep staat Polen, onder leiding van bondscoach Leo Beenhakker, op de eerste plaats met 24 punten uit twaalf duels. De koploper speelt nog thuis tegen België (17 november) en uit tegen Servië (21 november).

De laatste ploeg had woensdagavond geen problemen in en tegen Azerbeidzjan: 1-6. Nikola Zigic scoorde twee keer.

Lazovic

PSV-spits Danko Lazovic, die na ruim een uur inviel, maakte in de 82e minuut het laatste doelpunt van het duel.

Met twintig punten uit twaalf wedstrijden is Servië evenals Finland nog in de race voor een EK-ticket.

Schotland

In groep B van het EK-kwalificatietoernooi heeft Schotland woensdag in Tbilisi haar fraaie uitgangspositie verspeeld.

De ploeg ging bij het al uitgeschakelde Georgië met 2-0 onderuit. Msjelidze en Siradze maakten de doelpunten voor de thuisploeg.

Positie

In de strijd met Italië en Frankrijk raakte Schotland door de derde groepsnederlaag de toonaangevende positie kwijt.

In het laatste pouleduel thuis tegen Italië (17 november) kunnen de Schotten de opgelopen schade wellicht nog herstellen.

Griekenland

Griekenland heeft zich woensdagavond geplaatst voor de eindronde van het Europees kampioenschap. De formatie van de Duitse bondscoach Otto Rehhagel won bij Turkije, 0-1.

Griekenland is straks in Zwitserland en Oostenrijk de titelverdediger. Het land werd op het vorige EK in Portugal onverwacht kampioen. De Grieken ontbraken vorig jaar bij het WK, gespeeld in Duitsland.

Het doelpunt in Istanbul werd gemaakt door Ioannis Amanatidis. De Grieken speelden ook met Angelos Charisteas, oud-aanvaller van Ajax en Feyenoord.

Noorwegen

Door de nederlaag raakte Turkije de tweede plaats in de groep kwijt aan Noorwegen. De Skandinaviërs wonnen bij Bosnië-Herzegovina, (2-0).

De doelpunten kwamen op naam van Erik Hagen en Björn Helge Riise. Noorwegen heeft in de strijd om de tweede kwalificatieplek twee punten voorsprong op de Turken.

Tsjechië

Ook Tsjechië heeft zich woensdag voor de eindronde van het EK geplaatst door in München te winnen van Duitsland, 3-0.

De Duitsers konden zich de nederlaag veroorloven, aangezien ze het afgelopen weekeinde al kwalificatie afdwongen.

Voor de Tsjechen scoorden Libor Sionko, Marek Matejovsky en Jaroslav Plasil. Halverwege leidden de Oost-Europeanen al met 2-0. Voor de Duitsers was het de eerste nederlaag in de reeks.

Tip de redactie