Hiddink stunt tegen Engeland (video)

MOSKOU - Rusland heeft in de kwalificatie voor de Europese titelstrijd Engeland woensdag een waarschijnlijk beslissende klap toegediend.

Door een doorslaggevende wissel van de Nederlandse trainer Guus Hiddink wonnen de Russen in het Loezniki-stadion van Moskou de cruciale ontmoeting, 2-1. Hiddink heeft met zijn elftal nu alles in eigen hand.

Rusland, met een formatie in opbouw, moet nog op bezoek bij Israël en Andorra. Bij dubbele winst is het land zeker geplaatst voor de eindronde in 2008, te Zwitserland en Oostenrijk.

In dat geval kan Engeland zich in zijn slotduel, tegen de ongeslagen lijstaanvoerder Kroatië, weinig meer veroorloven.

Gouden wissel

Hiddink had, bij 0-1 achter, weer eens een gouden wissel. "Guus Geluk" bracht na bijna een uur Roman Pavlioetsjenko, die prompt twee keer scoorde.

Tot dan leunden de Engelsen op het kunstgras van Moskou met goed defensief werk op een kleine voorsprong, verkregen door een prachtige treffer van Wayne Rooney voor de rust.

Gelijkmaker

Ongewild leidde Rooney voor bijna 90.000 toeschouwers ook de gelijkmaker in. Hij trok aan het shirt van Konstantin Zirianov en de Spaanse scheidsrechter Luis Medina Cantalejo gaf een strafschop. Van elf meter tekende Pavlioetsjenko voor zijn eerste treffer.

Kort later schoot de aanvaller van Spartak Moskou opnieuw raak, nadat doelman Paul Robinson de bal na een schot van Zirianov niet onder controle had gekregen. De beslissende situaties speelden zich af binnen vijf minuten, tussen de 69e en de 73e minuut.

Indruk

Hiddink zei dat hij de sensationele ommekeer enigszins had zien aankomen. "Ik had de indruk dat de Engelsen halverwege te zeker van hun zaak waren. Kennelijk waren ze even vergeten dat de zaak nog wel definitief moest worden afgehandeld.

Door onze gelijkmaker sloeg ineens de twijfel toe bij onze tegenstander. Daardoor konden wij het duel zelfs nog in ons voordeel beslissen."

Trots

Toch wilde Hiddink, eerder succesvol als bondscoach bij Nederland, Zuid-Korea en Australië, zich nog niet rijk rekenen.

"Ik ben trots op wat mijn jongens tot nu toe hebben gepresteerd. Vergeet niet dat we eigenlijk nog maar net zijn begonnen met een nieuw elftal. Toch zijn we er nog niet. Er moeten gewoon nog twee wedstrijden worden gewonnen."

Boos

Steve McClaren, de trainer van Engeland, was boos op de scheidsrechter. "Het is een regelrechte schande dat hij die strafschop gaf. De overtreding van Rooney was zonder twijfel buiten het strafschopgebied.

Daardoor hebben we een wedstrijd verloren die we eigenlijk hadden moeten winnen. Wat kunnen we er aan doen? Niets. Dit zijn nu eenmaal de regels van het internationale voetbal."

NUwerk

Tip de redactie