Oranje opent tegen Groot-Brittannië

LAUSANNE - De Nederlandse hockeyers openen op 29 november het toernooi om de Champions Trophy in Kuala Lumpur tegen Groot-Brittannië. Dat blijkt uit het speelschema dat de internationale hockeyfederatie (FIH) woensdag bekend heeft gemaakt. Beide teams oefenen komende dinsdag nog tegen elkaar in Uden.

Oranje verdedigt in Maleisië de titel. Aan het toptoernooi doen dit jaar acht landen mee. Maleisië en Pakistan zijn aan het jaarlijkse evenement toegevoegd nadat de FIH de Pakistaanse stad Lahore om veiligheidsredenen schrapte als plaats van handeling. Na zeven speelronden spelen de nummers 1 en 2 van de eindstand op 9 december de finale.

"Tegen die tijd zijn alle spelers waarschijnlijk aan het eind van hun Latijn", liet bondscoach Roelant Oltmans weten. "Het is een gigantisch zwaar toernooi, met acht duels in elf dagen bij een temperatuur van boven de dertig graden en een luchtvochtigheidsgraad van 90 procent. We zullen gedurende het toernooi heel verstandig met deze omstandigheden moeten omgaan."

Onverstandig

Oltmans: "Ik blijf het onverstandig vinden van de FIH om de Champions Trophy op deze manier af te werken. De gezondheid van de spelers is nadrukkelijk in het geding. Met andere collega's was ik voorstander van een opzet met twee groepen van vier en daarna kruisfinales. Helaas heeft de FIH voor een andere opzet gekozen. Ik begrijp nog steeds niet waarom. Het zal ook wel met televisie-uitzendingen te maken hebben."

Warmte

Opvallend in het speelschema is dat Oranje niet één keer in de wat koelere avonduren mag aantreden. Vier duels van Nederland beginnen om 16.05 uur (plaatselijke tijd), de andere drie groepswedstrijden vangen om 18.05 uur aan. "Ja, dat maakt het allemaal nog wat zwaarder voor ons", erkende Oltmans. "Daar staat tegenover dat we alle wedstrijden in het grote stadion spelen en niet op veld twee in actie hoeven te komen. Ach, er zitten altijd voor- en nadelen aan zo'n speelschema. Daar moet je verder niet zo moeilijk over doen. Ik hoop dat we twintig spelers kunnen meenemen in plaats van achttien. Dat zou de FIH toch wel mogen toestaan bij deze Champions Trophy."

De wedstrijden van Nederland: 29/11: Groot-Brittannië - Nederland; 30/11: Nederland - Maleisië; 2/12: Spanje - Nederland; 3/12: Nederland - Zuid-Korea; 5/12: Nederland - Duitsland; 6/12: Australië - Nederland; 8/12: Nederland - Pakistan; 9/12: finaledag.

NUwerk

Tip de redactie