UCI wil biologisch paspoort invoeren

AMSTERDAM - De internationale wielerunie UCI wil dat alle wielrenners van ProTour-ploegen vanaf volgend jaar een biologisch paspoort bezitten.

De bond hoopt dopinggebruik in het peloton eenvoudiger te kunnen opsporen. Het resultaat van dopingcontroles wordt vergeleken met de normale waarden van de renners.

Als het doorgaat, is het wielrennen de eerste sport die een dergelijk paspoort invoert. "De bedoeling is dat de renner zijn eigen referentiepunt wordt", verklaart Anne Gripper van het antidopingbureau van de UCI. "Bij controles wordt gekeken naar afwijkingen in het profiel van de renner. Hierdoor kan worden vastgesteld of er sprake is van gebruik van verboden middelen."

Epo

Aan de hand van het paspoort moet het eenvoudiger zijn vast te stellen of een renner dopingmaskerende producten tot zich heeft genomen of een kleine kuur met bijvoorbeeld Epo heeft ondergaan. De UCI wil het biologisch paspoort invoeren op een antidopingconferentie die maandag in Parijs van start gaat. Met ingang van volgend seizoen kan het dan verplicht worden gesteld.

Op dit moment wordt het resultaat van dopingcontroles nog gemeten door het toetsen van bloed en urine aan international vastgestelde waarden. Bij een hogere waarde dan normaal is sprake van een positieve test. De laatste jaren lukt het atleten vaker via kuren en maskerende middelen hun waarden op het vereiste peil te houden.

Tip de redactie