AMSTERDAM - Inge de Bruijn heeft de samenwerking met de Amerikaanse coach Paul Bergen verbroken. De drievoudig olympische kampioene heeft ruim zes jaar onder hem getraind. Na deze periode bleek de magie tussen Bergen en de zwemster verdwenen.

In overleg met haar oud-trainer Hans Elzerman, technisch directeur van Top Zwemmen Amsterdam (TZA), en sportkoepel NOCNSF zal De Bruijn nu deze week haar nieuwe traject richting de Olympische Spelen in Athene gaan uitstippelen.

Bergen stond aan de basis van het grote zwemsucces van De Bruijn. In 1996 miste de Barendrechtse de Spelen in Atlanta omdat ze zich niet voor de trainingen kon motiveren. Dit leidde tot een gedwongen vertrek uit de zwemploeg van PSV van Jacco Verhaeren.

Harde aanpak

Kijkend naar de beelden op de televisie kreeg De Bruijn toch weer zin om verder te gaan. Via een vriend kwam ze bij Bergen op de Tualatin Hills Swim Club in Beaverton terecht. Met zijn harde en strenge aanpak bracht de voormalige paardentrainer De Bruijn weer op het juiste spoor en legde de basis voor twaalf wereldrecords, vele Europese en wereldtitels en drie keer olympisch goud.

Philips-zwemploeg

De Bruijn combineerde het trainen in Amerika met de Philips-zwemploeg waarin ze werkte onder Verhaeren. Het commerciële team was opgezet na de successen van De Bruijn en Pieter van den Hoogenband in Sydney. Vorig jaar mei werd ze uit het keurkorps van Verhaeren verwijderd. De Bruijn en de ploeg waren op hetpersoonlijke en sportieve vlak uit elkaar gegroeid. Ze meldde zich hierna af voor de Europese kampioenschappen in Berlijn.

Na de tweede breuk met Verhaeren zocht De Bruijn samenwerking met haar oud-trainer Elzerman, technisch directeur van TZA, die in haar juniorentijd met haar werkte. Net als in de aanloop naar de Spelen in Sydney wilde ze haar tijd verdelen tussen trainingen in Amerika en Nederland. De specialiste op de vlinder- en vrije slag verbleef vorige maand voor het laatst bij Bergen.

Ze zal nu ruim een jaar voor Athene op zoek moeten naar een andere opzet. Bij de Nederlandse kampioenschappen langebaan van 24 tot en met 27 april in Amsterdam zal De Bruijn zich moeten kwalificeren voor de wereldkampioenschappen in juli in Barcelona.