KATWIJK - Ajax-trainer Ronald Koeman noemde hem vorige week nog niet de oude en Dick Advocaat had voor het belangrijke EK-kwalificatieduel met Tsjechië opnieuw geen basisplaats voor Rafael van der Vaart ingeruimd. Na vier invalbeurten lijkt woensdag in Moldavië de tijd daar.

Bij zijn debuut als basisspeler in Oranje moet de twee jaar geleden als Europees talent verkozen linkspoot de beoogde scherpschutters Ruud van Nistelrooij en Patrick Kluivert van munitie voorzien.

"Ik weet officieel nog van niets", glimlachte de twintigjarige Van der Vaart maandagmiddag vlak voor het vertrek naar Chisinau. "Of ik er klaar voor ben, mag men na de wedstrijd bepalen. Maar het klopt dat het voor mij geen verrassing zal zijn als ik tegen Moldavië begin. Als dat ook gebeurt, is het aan mij om te laten zien dat de bondscoach ook in de toekomst niet meer om me heen kan."

"Rustig brengen", was steevast het antwoord van Advocaat wanneer hij het afgelopen jaar naar Van der Vaart werd gevraagd. Als invaller gunde de bondscoach de alom luid bejubelde Heemskerker alleen tegen Wit-Rusland, Duitsland en Tsjechië speeltijd.

Pas na het laatste optreden van Van der Vaart, afgelopen zaterdag in De Kuip, bespeelde ook Advocaat even de loftrompet toen de naam van de Ajacied viel. "Soms kun je niet meer om iemand heen", sprak de bondscoach die tot nu toe alleen Andy van der Meyde in zijn basiselftal liet debuteren.

Zoals zo vaak in het shirt van Ajax speelde Van der Vaart tegen de Tsjechen een beslissende rol. Nauwelijks vijf minuten in het veld stuurde de als linkhalf begonnen Heemskerker met een simpele voetbeweging Edgar Davids weg. Ruud van Nistelrooij kon vervolgens eenvoudig de openingstreffer binnen koppen.

Toen Van der Vaart in de slotfase van het duel verhuisde naar zijn vertrouwde positie achter de spitsen, wisten Ruud van Nistelrooij en Patrick Kluivert het helemaal zeker. "Het is lekker voetballen met iemand als Van der Vaart achter je", riepen beide spitsen in koor.

Bondscoach Advocaat wilde maandag na afloop de training nog niets bevestigen. Toch kan het bijna niet anders of Van der Vaart gaat het koningskoppel voorin van bruikbare ballen voorzien.

Op de productie van Kluivert en Van Nistelrooij in Oranje is weinig aan te merken. De samenwerking tussen beide leeftijdsgenoten is ook volgens beide betrokkenen echter niet optimaal. "Dat komt ook omdat we niet goed genoeg door ons middenveld worden aangespeeld", vond Kluivert.

Na 132 speelminuten in Oranje vormt de op 6 oktober 2001 (Andorra) onder Louis van Gaal als international debuterende Van der Vaart tegen Moldavië waarschijnlijk de verbinding tussen middenveld en aanval. "Achter Van Nistelrooij en Kluivert voetballen, ik kan me iets vervelender voorstellen", keek Van der Vaart alvast vooruit. "Ik heb er in ieder geval heel veel zin in."