Oranje boekt volgens Van Basten vooruitgang

AMSTERDAM - Bondscoach Marco van Basten vindt dat het Nederlands elftal onder zijn leiding vooruitgang heeft geboekt. Oranje is volgens hem langzaamaan beter gaan voetballen.

"Tegen verdedigende teams waar wij het spel moesten maken zijn we meer volwassen gaan spelen", aldus Van Basten tijdens de persconferentie voorafgaand aan het EK-kwalificatieduel tegen Slovenië.

Toch ziet Van Basten ook dat er nog het nodige schort aan het spel van zijn selectie. Achilleshiel van het team is de verdediging.

Aanvallers

Kwalitatief goede middenvelders en aanvallers zijn er te over, zo meent hij. Spelers als Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Robin van Persie, Clarence Seedorf en Ruud van Nistelrooy staan garant voor de nodige creativiteit en goals.

Een verdediger die ook kan opbouwen en de bal bij deze spelers kan bezorgen is daarentegen lastig te vinden, vindt ook Van Basten. "De grootste zorg is om de bal van achteren naar voren te krijgen."

Opbouw

"Verdedigers worden in eerste instantie geselecteerd om een man uit te schakelen. Maar ze krijgen tegen landen als Roemenië, Bulgarije en Albanië, waarin wij het spel moeten maken, de lastige taak de opbouw te verzorgen."

Tegen Roemenië ging het zaterdag, na een goede eerste helft, na de rust mis. In het duel tegen Slovenië, dat woensdag wordt gespeeld in het Philips Stadion, moet het beter.

Winnen

Van Basten: "De nadruk ligt op aanvallen. We moeten winnen, dus er staat een team binnen de lijnen dat voorwaarts denkt."

Een snellere balcirculatie, inspelen op de voorste linie en opkomende backs om een overtalsituatie op het middenveld te creëren; dat zijn de zaken die tegen Slovenië volgens Van Basten beter moeten.

Daarnaast is de bondscoach van plan om in te grijpen in de verdediging om de opbouw te verbeteren. "Mogelijk dat Demy de Zeeuw, net als dat bij AZ wel eens gebeurt, een linie naar achteren gaat."

De Jong

Nigel de Jong is woensdag niet inzetbaar. De middenvelder van Hamburger SV heeft dinsdag bij de ochtendtraining een liesblessure opgelopen.

De Jong heeft het trainingskamp van het Nederlands elftal inmiddels verlaten. Van Basten voegde ter vervanging Orlando Engelaar toe aan zijn selectie.

De 28-jarige aanvallend ingestelde middenvelder van FC Twente heeft twee interlands op zijn naam staan.

Tip de redactie