Amsterdam kandidaat voor start Giro

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft zich officieel kandidaat gesteld voor de start van de Ronde van Italië. Met deze wielerwedstrijd moet de hoofdstad tijdelijk veranderen in een 'Little Italy', maakte wethouder Carolien Gehrels (Sport) dinsdag bekend.

Het jaartal waarin het zou moeten plaatsvinden is nog niet bekend. De gemeente streeft naar 2010. Eerder maakte oud-ploegleider Cees Priem bekend dat het Nederlandse bedrijf Libéma de rechten heeft verworven de Girostart in 2010 te organiseren.

Priem zei dinsdag tijdens een persconferentie in Amsterdam dat de hoofdstad alles in huis heeft om de start van de Giro te organiseren. "Het moet wel heel raar lopen als Amsterdam het niet wordt."

Feest

De oud-ploegleider vermoedt dat de Giro in november waarschijnlijk met een beslissing komt. Voor Amsterdam moet de wielerwedstrijd een groot feest worden. "Voor alle Amsterdammers en bezoekers, of je nu van fietsen, cultuur, mode of lekker Italiaans eten houdt", zei Gehrels. De wethouder wil de stad dan ook omtoveren in Italiaanse sferen. De provincie Noord-Holland en omliggende gemeenten moeten bovendien ook een rol spelen in de wielerronde.

Groningen

De gemeente Den Haag gaf al aan als etappeplaats te willen fungeren. In 2002 startte de Ronde van Italië ook in Nederland, toen in Groningen.

Amsterdam wil met de organisatie van de Giro laten zien dat de stad in staat is om grote evemementen te organiseren. De gemeente wil namelijk in 2028 de Olympische Spelen naar de hoofdstad halen.

NUwerk

Tip de redactie