CHISINAU - De Nederlandse consul Philip Meerloo van Moldavië weet nog steeds niet waarom. Maar het Nederlands voetbalelftal speelt woensdag als eerste nationale ploeg een interland in hoofdstad Tiraspol van Transnistrië, een door niemand erkend ministaatje met een eigen leger, een eigen munt maar vooral een bloedhekel aan alles wat maar riekt naar Moldavië.

President Vladimir Voronin van het tussen Roemenië en Oekraïne gelegen land weet het zeker. Welkom of niet, hij zit woensdagavond op de eretribune van het stadionnetje dat plaats biedt aan 15.000 toeschouwers. Hij zal tevreden toekijken hoe de driekleurige vlag van zijn land wordt gehesen. Wellicht zingt hij ook nog mee met het volkslied. Duidelijker kan hij bijna niet laten zien dat een onafhankelijk Transnistrië in zijn ogen helemaal niet bestaat.

Nationale vlag

"Ik ben echt benieuwd", aldus Meerloo, die al zes jaar consul in Moldavië is. "De president zal wel komen maar ik moet echt nog zien of de nationale vlag in Tiraspol wordt gehesen. Dat zou heel bijzonder zijn. Dat is volgens mij nog nooit gebeurd. Ja, ik kijk daar meer naar uit dan naar de wedstrijd zelf. Het volkslied van Moldavië in Tiraspol? Het zou mij echt verbazen."

Sovjet-museum

Sinds het uiteenvallen van de Sovjet Unie vechten ze in Transnistrië voor een eigen staat. Ze hebben een president, een leger en een eigen munt maar worden alleen door niemand erkend. Lenin en Marx staan er nog steeds op een voetstuk. Van glasnost en perestroika hebben ze nog nooit gehoord. "Het is een soort Sovjet-museum. Orthodox communistisch zijn ze er nog" merkte de consul toen hij een collega op bezoek had.

De goede man maakte een foto van een beeld van Lenin en werd direct gearresteerd. Gewapende conflicten tussen Moldaviërs en vrijheidstrijders uit Transnistrië behoren tot het verleden. "Ik verwacht ook geen problemen tijdens de wedstrijd. Daarvoor zal er te veel politie zijn", weet Meerloo. "Bovendien hebben de mensen hier wel andere problemen. Moldavië is het armste land van Europa. Een dagloon van dollar is heel normaal."

Smokkelstaat

In Transnistrië hebben ze echter een eigen economie. "Het is een grote smokkelstaat, wellicht de grootste van Europa", weet Meerloo. "Bij de grenspost betaal je al 10 dollar. Niemand weet waarvoor. Het goedkoopste kaartje voor de wedstrijd kost 15 dollar. Sommige tickets zelfs 100 dollar. Dat is een beetje veel als je maar 1 dollar per dag binnen krijgt", aldus Meerloo die nog steeds niet begrijpt waarom het Nederlands elftal in Tiraspol gaat voetballen.

"We dachten ook dat we in Chisinau moesten spelen", weet teammanager Hans Jorritsma van Oranje. "Toen dat niet zo was, zijn we nog een keer afgereisd. Het is natuurlijk wel raar dat zo'n provincie een grenspost en een eigen leger en president heeft. Aan de andere kant begreep ik dat sinds kort ook voetballers uit Tiraspol in het nationale team spelen. Dat duidt toch op enige vooruitgang. Ik ga er van uit dat het veilig is".

Veilig is ook in Moldavië een relatief begrip. Zo werd vorige maand nog voorzitter Rotari van de profclub Constructol Chisinau in het bijzijn van zijn bodyguards op straat geliquideerd. Een reisboekje waarschuwt voor een ander gevaar. Wie 's avonds op straat loopt moet goed uitkijken. Putdeksels worden namelijk gestolen en verkocht aan handelaren in oud-ijzer.

'Geen pretje'

Als enige van het huidige Oranje was Ronald Waterreus al eens in Moldavië. "Geen pretje", kijkt hij terug op de uitwedstrijd van PSV in de Champions League tegen Chisinau Zimbru. "Al vond ik Georgië nog erger. Daar schoten ze vlakbij ons hotel de hele nacht zwerfhonden af. Dat is echt niet leuk om te horen. Chisinau is echter geen Tiraspol, begrijp ik. Hopelijk is het veilig. Ik praat nog niet eens voor mezelf maar het Nederlands elftal vertegenwoordigt toch een waarde van een paar miljoen."