Pereiro gehuldigd als Tourwinnaar

MADRID - De Spaanse wielrenner Oscar Pereiro is maandag in Madrid alsnog gehuldigd als winnaar van de Ronde van Frankrijk van 2006. Pereiro eindigde in de Tour van vorig jaar als tweede maar de Amerikaanse winnaar Floyd Landis werd betrapt op doping.

Landis werd in september van dit jaar schuldig bevonden door het Amerikaanse antidopingbureau USADA en voor twee jaar geschorst.

De Amerikaan gaat bij het sporttribunaal CAS in hoger beroep, maar de internationale wielrenunie UCI wachtte die uitspraak niet af en riep Pereiro al uit tot Tourwinnaar van 2006. Maandag ontving hij in Madrid de gele trui.

Huldiging

"Dit is een emotioneel moment, een dag die ik nooit zal vergeten", zei Pereiro nadat Tourbaas Christian Prudhomme hem de trui had overhandigd. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk dat de winnaar zijn zege is ontnomen.

Pereiro: "Ik vind het vervelend voor Landis maar in de sport zijn er regels die gerespecteerd moeten worden."

Prudhomme

"Eindelijk. Het heeft lang geduurd, te lang. Je bent een late maar een echte winnaar", zei Prudhomme. "Je hebt recht op een plaats tussen de winnaars. Je hebt de overwinning op de fiets verdiend."

NUwerk

Tip de redactie