NEURENBERG - Duitsland heeft zaterdagavond voor eigen publiek de eerste punten verspeeld in groep 5 van het EK-kwalificatietoernooi. De ploeg van teamchef Rudi Völler moest in Neurenberg het bescheiden Litouwen een beschamend gelijkspel toestaan: 1-1. De wanprestatie van Rusland in en tegen Albanië was nog een tikje groter: 3-1.

Duitsland kwam door een snelle treffer van Ramelov op voorsprong. Een kwartier voor tijd zorgde Razanauskas voor de verrassende gelijkmaker. "Het is onze eigen schuld", mokte middenvelder Schneider. "We speelden in de beginfase bij vlagen heel goed. We verzuimden echter 2-0 te maken, met alle vervelende gevolgen vandien."

Nieuwe koploper

Het Schotland van de Duitse coach Berti Vogts nam de eerste plaats van Duitsland over dankzij een beter doelsaldo. De Britten wonnen zelf zaterdag met 2-1 van IJsland. Onder toeziend oog van scheidsrechter Temmink maakte Wilkie het winnende doelpunt voor Schotland.

"Ik ben zeer tevreden met de prestatie van mijn team", zei Vogts, die zijn eerste belangrijke zege boekte in het nationale voetbalstadion van Schotland. "We hadden de wedstrijd wel in de eerste helft al moeten afmaken."

'Supermacht verslagen'

Albanië zorgde in groep 10 voor een daverende verrassing. Het kleine Balkanstaatje won zaterdag voor eigen publiek met 3-1 van het grote Rusland. De sensationele zege kwam in de laatste tien minuten tot stand. Bij een 1-1 stand scoorde eerst Lala en kort daarna Tare. "Geweldig, we hebben een voormalige supermacht verslagen", jubelde minister-president Fatos Nano.

Albanië, voor de eerste keer onder leiding van de Duitse oud-international Briegel, kwam door de eerste groepszege op vier punten uit drie duels. Het vernederde Rusland bleef op zes punten (uit drie duels) steken. Zwitserland leidt in groep 10 met zeven punten uit drie wedstrijden.

"We hebben de overwinning op Rusland verdiend op basis van onze concentratie en instelling", oordeelde Briegel. "Maar als klein voetballandje moeten we nu niet ineens naar de stand in de groep gaan kijken. Nuchter blijven en keihard blijven werken, dat is het enige dat we moeten en kunnen doen."

Denmarken wint van Roemenië

Denemarken maakte in groep 2 indruk door bij Roemenië te winnen met 5-2. PSV'er Rommedahl maakte twee doelpunten, oud-Feyenoorder Tomasson scoorde eenmaal. Ze passeerden Lobont, de doelman van Ajax die in het Roemeense doel stond.

Bondscoach stapt op, aanvoeder neemt afscheidDe Denen achterhaalden de op kop liggende Noren, die in het weekeinde niet in actie kwamen. Bij Roemenië was in de verdediging ook Chivu van Ajax van de partij. Na de tweede nederlaag in een thuiswedstrijd diende de ontgoochelde bondscoach van Roemenië, Iordanescu, zijn ontslag in. Ook recordinternational en aanvoerder Popescu (ex-PSV) kondigde na zijn 115e interland zijn afscheid in Boekarest aan.

België lijdt nederlaag in Zagreb

België liep in Zagreb tegen een zware nederlaag aan in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kroatië. De thuisploeg won met 4-0 na een ruststand van 1-0. De doelpunten kwamen op naam van Srna, Prso, Maric en Leko. Bij de tamme Rode Duivels speelde Feyenoorder Buffel de gehele wedstrijd. Ajacied Van Damme viel in de 67e minuut in.

Engelse overwinning

In groep zeven won Engeland mager van het nietige Liechtenstein: -0. Owen en Beckham scoorden voor de Britten, die op zeven punten uit drie duels kwamen. Woensdag ontvangt Engeland koploper Turkije, dat na drie wedstrijden nog zonder puntverlies is. "Ik weet zeker dat we dan veel beter voor de dag komen", sprak bondscoach Eriksson vol vertrouwen.

Wales wint wederom verrassend

Wales, sinds 1958 niet meer aanwezig op een groot toernooi, behaalde in groep 9 van de EK-kwalificatie de vierde opeenvolgende zege. Het elftal van bondscoach Hughes versloeg op eigen veld Azerbeidzjan met 4-0. In Cardiff scoorden Achedov (eigen doel), Speed en Hartson voor de rust. Manchester United's-ster Giggs maakte er na de hervatting ook nog een.

Italië verslaat Finland

Italië versloeg Finland, met Pasanen (Ajax) en Nurmela (Heerenveen) in het basisteam, met 2-0. Vieri bracht in Palermo beide treffers op zijn naam.