Maase noemt marathon in Peking gekkenwerk

BREDA - Marathonloper Kamiel Maase wil er volgend jaar graag bij zijn in China. De Olympische Spelen in Peking 2008 worden wel zijn laatste grote kampioenschap: "Ik ben dan 37 en heb er twintig jaren hardlopen op zitten.


Maase in actie tijdens de Dam tot Damloop

Het is een mooi moment om te gaan afbouwen", zegt de beroepsatleet uit Zeist in de aanloop naar de marathon van Amsterdam, komende zondag.

Tegelijkertijd roept Peking gemengde gevoelens op bij de nationale recordhouder. "De keuze om de Spelen in China te houden is een politieke geweest. Vanuit de sporters gezien is het volkomen onlogisch. De helft van de inwoners van Peking vlucht in augustus de stad uit vanwege de hitte en wij gaan er doodleuk een marathon lopen. Dat is natuurlijk van den gekke."

Ook het rigide Chinese regime staat Maase niet aan. Een boycot gaat hem echter veel te ver. " Met een boycot heb ik alleen mezelf en help ik echt niet de monniken in Birma. Bovendien, ik train me niet voor niets vier jaar lang het leplazarus."

Statement

Toch stak Maase kortgeleden zijn nek uit met een ingezonden brief in de Volkskrant. De veelvoudig Nederlands kampioen maakte een politiek statement, vrij zeldzaam voor een sporter. "Het was bepaald geen opruiend stuk. Ik haakte alleen in op de situatie in Myanmar (Birma) en de politieke keuze om de Spelen aan Peking te geven."

Het binnenhalen van 's wereld grootste sportevenement zou een kans zijn voor China om wat meer democratie in het systeem door te voeren. "Nu gebeuren er in buurland Myanmar gekke dingen. Wellicht voor China een mooie gelegenheid om eens te laten zien dat ze democratischer zijn. Dat was eigenlijk alles wat ik kwijt wilde."

Amsterdam

Maase is klaar voor Amsterdam, de stad waar hij de marathon in 2003 aflegde in een Nederlands record van 2 uur 8 minuten en 31 seconden. Komende zondag richt hij zich allereerst op het binnenhalen van een olympische nominatie en daarvoor is 2.10.00 nodig.

Hij kan terugkijken op een prima voorbereiding. Liep met de besten mee in de Tilburg Ten Miles, Dam tot Damloop en Singelloop. "Het was leuk om de grote wedstrijden op de weg te doen. Het ging soepel en makkelijk. Ik kon eigenlijk goed mee in het tempo van de Afrikanen."

Meevaller

Het was een mooie meevaller na de domper die hij eerder deze zomer moest verwerken. Maase wist zich niet te plaatsen voor de 10.000 meter op de WK in Osaka. Voor het eerst in tien jaar kwalificeerde de lange hardloper zich niet voor een groot kampioenschap.

"Ik had moeite met het hoge tempo op de baan. Het lukte me niet in die versnelling te komen. De omschakeling van lange afstanden op de weg naar de atletiekbaan wordt op mijn leeftijd steeds moeilijker."

Spierscheuring

Hij zette de teleurstelling snel van zich af. "Ik had er vrede mee. Ik was gewoon niet sterk genoeg. Toen ik twee jaar geleden de WK in Helsinki miste door een spierscheuring, baalde ik veel meer. Ik liep die zomer de sterren van de hemel en had echt het gevoel dat ik in de kopgroep kon meegaan."

Maase loopt in de hoofdstad zijn negende marathon. Hij begon zijn eerste in 1999 als gangmaker in Rotterdam en liep plompverloren de wedstrijd uit in 2.10.08. "Nog altijd mijn op een na beste tijd", grinnikt hij. Daarna kwam er op zijn recordrace in Amsterdam na geen echte aansprekende tijd meer op de klok.

Omstandigheden

"Een vereiste om een goede marathon te lopen is dat alle omstandigheden nagenoeg ideaal moeten zijn. Als ik nu naar buiten kijk zie ik perfect weer; bijna windstil en een temperatuur van 15 graden. Ik zou wensen dat het zo blijft."

Hij heeft geleerd van vorige marathons. "Hitte breekt me op. Afgelopen maart liep ik in Lake Biwa in Japan 2.12.40. Dat was gezien de omstandigheden een uitstekende tijd, want de temperatuur was er onverwachts opgelopen naar 25 graden. Dat is te warm voor mij."

Acht marathons

De acht marathons van Kamiel Maase

1999
Rotterdam - 11e in 2.10.09 2000
Sydney (Olympische Spelen) 13e in 2.16.24
2003
Rotterdam - 11e in 2.10.28 (Nederlands kampioen)
Amsterdam - 6e in 2.08.31 (Nederlands record)
2005
Rotterdam - 11e in 2.12.51 (NK)
2006
Rotterdam - 10e in 2.10.45 (NK)
Göteborg (EK) - 9e in 2.13.46
2007 Lake Biwa - 5e in 2.12.40

NUwerk

Tip de redactie