COURMAYEUR - De Nederlandse tafeltennissers hebben zondag, tijdens de EK in Courmayeur, nagelaten om voor een grote stunt te zorgen. In de kwartfinale bracht Oranje titelverdediger Zweden aan het wankelen, maar verzuimde Danny Heister om de Scandinavische tafeltennisgrootmacht te vloeren, 2-3.

Dankzij een sterk optreden van Trinko Keen - hij versloeg zowel Jens Lundqvist en Peter Karlsson - stond Nederland na vier wedstrijden gelijk met Zweden: 2-2. In de slotpartij moest Heister (de nummer 19 van de wereld) het opnemen tegen Lundqvist (37e op de mondiale ranglijst). De speler van Gönnern begon voortvarend en nam een 2-0-voorsprong in games. Terwijl de Nederlandse begeleiding zich al verheugde op een feestje, stortte Heister in. Lundqvist kwam op gelijke hoogte, waardoor een vijfde game de beslissing moest brengen.

Matchpoint

Heister kreeg een matchpoint (bij 10-9) maar kon dat niet verzilveren. Zijn jonge Zweedse tegenstander greep enkele slagenwisselingen later, bij 12-11, wel zijn kans en schakelde daarmee Nederland uit.

De ontgoocheling bij de Nederlanders was groot. "Je hebt winstkansen tegen Zweden, een team dat de laatste twee Europese kampioenschappen heeft gewonnen. Wanneer je dan toch verliest, heerst er een sfeer van ongeloof", sprak bondscoach Pieke Franssen. "Teleurstelling is zacht uitgedrukt."

Stunt

In de 45-jarige geschiedenis van de EK tafeltennis liep Zweden slechts eenmaal een medaille mis. Dat was in 1978, toen de Scandinaviërs als zevende eindigden. Nadat Trinko Keen zijn tweede zege had geboekt en Oranje daarmee op gelijke hoogte bracht (2-2), hielden de kenners rekening met een stunt. Heister beschikte tegen Lundqvist namelijk over de beste papieren. Toch liet de 31-jarige tafeltennisser zich verschalken door de Zweed. "Heister speelde tactisch sterk, maar kreeg vanaf de derde game problemen met de return", analyseerde Franssen. "In de vijfde game heeft hij hard geknokt. Heister kreeg nog een matchpoint, maar het mocht niet baten." De klap kwam hard aan bij Keen, Heister en 'derde man' Wijers. "Iedereen is leeg", merkte de bondscoach. "Hier zijn geen woorden voor."

Ongeslagen

Toch kan vooral Trinko Keen met een goed gevoel terugkijken op de duels met Frankrijk (zaterdag) en Zweden. De nummer 31 van de wereldranglijst is nog ongeslagen en maakte vooral met de zege op Karlsson indruk. "Het was echt genieten", complimenteerde Franssen hem. "Daarom is het ook zo jammer dat we uitgeschakeld zijn. In deze vorm is hij zelfs een gevaar voor Samsonov, de kopman van Wit-Rusland." In plaats van Nederland staat nu echter Zweden in de halve finale tegen de Wit-Russen.

De Nederlandse vrouwen, uitkomende in de tweede divisie, eindigden in hun poule als eerste. Het team versloeg achtereenvolgens IJsland (3-0), Wales (3-0) en Estland (3-1) en plaatste zich daarmee voor de kruisfinales. Oranje kan hooguit als e eindigen.