ROTTERDAM - Met de jubilerende Frank de Boer als aanvoerder speelde het Nederlands elftal in een uitverkochte Rotterdamse Kuip het belangrijke EK-kwalificatieduel met Tsjechië. De wedstrijd is geëindigd in een gelijkspel.

Na een gelijkspel (Engeland) en zeven overwinningen op rij bleef Oranje in de cruciale EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië steken op 1-1. Bij winst had Nederland een flinke stap kunnen zetten op weg naar de EK-eindronde in Portugal. Tsjechië en Nederland hebben nu beide zeven punten uit drie wedstrijden.

Van der Vaart brak de wedstrijd open. De jonge Ajacied kwam in de 39e minuut in het veld voor de geblesseerde linksback Van Bronkhorst. Zenden nam diens plaats over, waardoor Van der Vaart links op het middenveld kwam te staan. Met een pass bereidde hij een goede kans voor Kluivert voor en vlak voor de rust stond hij met Davids aan de basis van de openingstreffer van Van Nistelrooij.

Opvallend: de spits van Manchester United scoorde voor het eerst terwijl hij samen met Kluivert in de aanval speelde. In de vorige 224 minuten dat ze samenspeelden, kwam de Brabander niet tot scoren. Het was zijn eerste doelpunt als basisspeler onder coach Advocaat en pas zijn tweede sinds 13 februari vorig jaar. Tegen Duitsland in november maakte hij de 3-1. Van Nistelrooij speelde een goede wedstrijd en was de gevaarlijkste man. Na de rust kreeg hij ook twee kansen.

Stug

Nederland gaf in de eerste helft geen mogelijkheid weg tegen het stugge Tsjechië, dat met Koller een echte spits had. De verdediging stond als een huis, al was rechtsback Ricksen de zwakste in opbouwend opzicht. Hij leed steeds balverlies. Na een goed begin zakte ook Seedorf weg.

Oranje kreeg een handvol goede mogelijkheden in de eerste helft. Seedorf schoot in de derde minuut op de paal, Van Nistelrooij's inzet werd door de doelman tot hoekschop verwerkt en daarna schoot Van Bommel (dertiende minuut) in de handen van de keeper. Daarna kreeg Oranje geen kansen meer, tot de invalbeurt van Van der Vaart.

Zwak

Als linksback speelde Zenden een zwakke wedstrijd, zoals ook Ricksen onder de maat bleef. Opnieuw bleek dat Zenden, aanvaller van origine, moeite heeft zich te manifesteren als verdediger.

Makaay

Tussen de twee kansen van Van Nistelrooij door kreeg Tsjechië via Grygera de eerste mogelijkheid. In de 68e minuut kwam de ploeg op 1-1. Het voorbereidende werk was van invaller Baros, waarna Koller de bal binnentikte. Van der Vaart ging daarna centraal spelen. Voor de laatste tien minuten bracht Advocaat Makaay in de spits voor Van Nistelrooij.

Kansen kreeg Nederland echter niet veel in de tweede helft. Behalve de twee acties van Van Nistelrooij, kreeg Van der Vaart nog een mogelijkheid na een fraaie actie. Nederland speelde niet dwingend, zoals Advocaat voor ogen stond. De uitwedstrijd tegen de Tsjechen op 10 september moet normaal gesproken de doorslag geven in poule 3.

Honderdste interland

Frank de Boer speelde zijn honderdste interland en kreeg links in de defensie zoals verwacht steun van Giovanni van Bronckhorst. Door het wegvallen van de geblesseerde Phillip Cocu speelde Boudewijn Zenden links op het middenveld. Edgar Davids assisteerde Mark van Bommel centraal op het middenveld. Patrick Kluivert en Ruud van Nistelrooij vormden weer het spitsenduo van Oranje.

Clarence Seedorf en Fernando Ricksen bezetten de rechterflank. Voorstopper Jaap Stam en doelman Ronald Waterreus completeerden de basiself. Bondscoach Advocaat mocht net als zijn collega's van de Europese voetbalbond tijdens een interland maar een beroep doen op achttien spelers. Hij verwees Jerrel Hasselbaink en Paul Bosvelt naar de tribune.

Moldavië

Woensdag speelt het Nederlands elftal tegen het nog puntloze Moldavië, die onderaan in groep 3 staat. Eerder op de dag verloor Moldavië van Wit-Rusland. Het was de eerste zege van Wit-Rusland. De Oost-Europese ploeg, die de eerste drie groepsduels verloor, won in Minsk met 2-1 van Moldavië.

De Wit-Russen kwamen voor 8000 toeschouwers eerst nog wel op achterstand door een treffer van Cebotari. Dankzij doelpunten van Koetoezov en Goerenko zegevierde de thuisploeg alsnog. Voor Moldavië was het de derde nederlaag op rij.