COURMAYEUR - Het Nederlands mannenteam heeft zaterdag, tijdens de Europese tafeltenniskampioenschappen in Courmayeur, de kwartfinales bereikt. De formatie van bondscoach Pieke Franssen boekte een knappe zege op Frankrijk, de Europees kampioen van 1998: 3-2.

De winstpunten kwamen op naam van Trinko Keen (2x) en Danny Heister. Keen was in het Noord-Italiaanse skidorp uitstekend op dreef.

Eerst versloeg de geboren Randwijker Damien Eloi met groot gemak (3-1) en vervolgens kwam hij tegen de Franse nummer één, Patrick Chila, geen moment in problemen: 3-1.

Sterk

"Keen speelde sterk", constateerde bondscoach Franssen. "Hij behield altijd het overzicht en had veel controle." Collega Heister won ook van Chila, maar ging in zijn tweede partij onderuit tegen Eloi. Ook de nummer drie van Nederland, Daan Sliepen, verloor zijn wedstrijd (tegen Jean-Philippe Gatien).

Zweden

In de kwartfinale stuit Oranje op titelverdediger Zweden. De Scandinaviërs hebben twee ervaren krachten (Persson en Karlsson) en enkele talenten (Hakansson en Lundqvist). Franssen verwacht weer een spannende krachtmeting. "Het wordt een open wedstrijd, net als tegen Frankrijk", zei hij. "Maar wanneer Keen en Heister in vorm zijn, kunnen we van elk land winnen."

Vrouwen

Ook de Nederlandse vrouwen boekten op de EK een zege. Het jonge team, bestaande uit Carla Nouwen, Linda Creemers en Cathry Hof, won in de tweede divisie van tafeltennisdwerg IJsland met 3-0. Later deze zaterdag komen zij nog in actie tegen Wales.