BRAGA - Portugal bouwt een architectonisch hoogstandje voor het Europees voetbalkampioenschap in het land in 2004. In de stad Braga komt bovenop de top van de berg Castro een stadion voor 30.000 toeschouwers, dat geen tribunes achter de doelen heeft.

Burgemeester Machado van Braga onthulde zaterdag het ontwerp van de voetbaltempel, dat naar schatting 40 miljoen euro kost en waar vooralsnog twee van de 31 wedstrijden van het EK 2004 zullen plaatshebben. De keuze voor een stadion zonder tribunes achter het doel is bewust, zei Machado: "Voetbal moet men vanaf de zijkant van het veld bekijken en niet vanachter het doel."

Voordat de bouw begon, is meer dan 1 miljoen vierkante meter granietsteen van de berg Castro verwijderd. Als gevolg daarvan bestaat een van de zijdes achter het doel uit een reusachtige granieten muur. Daarop wordt straks een beeldscherm van 270 vierkante meter, het grootste van Europa, gemonteerd voor het vertonen van de herhalingen. De zijde achter het andere doel blijft open en biedt uitzicht op de omgeving.