AMSTERDAM - Floyd Landis gaat bij het hof voor sportarbitrage in Lausanne CAS in beroep tegen zijn schorsing wegens dopinggebruik.

"Ik weet dat de aanklacht tegen mij gewoon fout is", laat de Amerikaan woensdag weten via zijn eigen website.

"Ik heb alles geriskeerd om aan te tonen dat ik vorig jaar de Tour de France eerlijk heb gewonnen en zal blijven vechten voor gerechtigheid."

Schuldig

Landis werd drie weken geleden door het Amerikaanse anti-dopingagentschap Usada schuldig bevonden aan dopinggebruik en voor twee jaar geschorst.

Bij de voormalige Phonak-renner werd in juli vorig jaar na afloop van de door hem gewonnen zeventiende etappe van de Tour de France een te hoog testosterongehalte gemeten.

Laatste strohalm

Het hoger beroep bij het CAS is de laatste strohalm voor Landis om zijn onschuld aan te tonen en zijn Tourzege te behouden.

Dopinggebruik vormt in de ogen van Landis een steeds groter probleem in de sportwereld en kan alleen worden bestreden als de dopingcontroles anders worden aangepakt.

"Ik blijf proberen mijn naam te zuiveren en zal in de naam van eerlijkheid en gerechtigheid vechten voor een verandering in de dopingcontroles. Hoe mijn zaak ook afloopt: dit systeem moet op de schop."

Kans

Kort na zijn schuldigverklaring door het Usada twijfelde Landis nog publiekelijk over een hoger beroep. Hij vreesde ook bij het CAS geen eerlijke kans te krijgen zijn onschuld aan te tonen.

"Ik hoop dat het CAS mijn zaak op basis van de feiten en wetenschappelijke punten zal beoordelen", zegt Landis nu.

"Anti-dopinginstanties moeten de hoogste nauwkeurigheid en professionaliteit garanderen. Doping is een maatschappelijk probleem, maar kan niet worden bestreden door een corrupt systeem."

Landis en zijn team van advocaten poogden voor het Usada aan te tonen dat het Franse anti-dopinglaboratorium in Châtenay-Malabry fouten had gemaakt bij zijn positieve test.

Pereiro

Een dag voor Landis beroep aantekende bij het CAS, maakte de Tour-organisatie bekend dat de Spanjaard Oscar Pereiro maandag officieel wordt uitgeroepen tot winnaar van de Ronde van Frankrijk van vorig jaar.

Onduidelijk is of de ceremonie in Madrid door het hoger beroep nog kan plaatsvinden. Pas als Landis al zijn opties heeft uitgeput om zijn straf ongedaan te maken, kan Pereiro als nummer twee van het eindklassement tot winnaar worden uitgeroepen.