ARNHEM - Vitesse heeft donderdag trainer Mike Snoei op non-actief gesteld. Dat gebeurde na een vergadering van de technische leiding van de in degradatienood verkerende eredivisionist met de trainersstaf.

Vrijdag volgt een gesprek met jeugdtrainer Edward Sturing, die de beoogde opvolger is van Snoei. "Edward heeft het vorig jaar al overgenomen van Ronald Koeman en met Vitesse Europees voetbal gehaald. Als hij ja zegt, maakt hij in principe het seizoen af", zei voorzitter Jos Vaessen donderdagavond.

Geen verbetering

Vaessen was even daarvoor ingelicht over het genomen besluit. "Onze technische leiding, Jan Streuer en Herman Veenendaal, zijn in een gesprek met Snoei tot de conclusie gekomen dat er geen verbetering zat in de prestaties van het eerste elftal. Er moet iets gebeuren om Vitesse voor de eredivisie te behouden. Daarom is besloten de laatste negen wedstrijden een andere hoofdtrainer voor de groep te plaatsen", aldus Vaessen.

Sturing

Mocht Sturing de functie weigeren dan gaat Vitesse extern op zoek naar een oplossing. "Dat kost geld, maar degradatie is nog veel kostbaarder." De nieuwe trainer gaat in ieder geval samenwerken met Theo Bos die assistent blijft.

Snoei

Snoei, die afgelopen zomer zijn functie binnen de opleiding verruilde voor het hoofdtrainerschap, stelde drie weken geleden na een thuisnederlaag tegen FC Utrecht zijn positie al ter discussie, maar het bestuur van Vitesse weigerde daarop in te gaan. "Wij hebben destijds met de spelers gesproken, die aangaven dat ze een vertrek van Snoei niet nodig achtten. Ze zouden gewoon met z'n allen de schouders eronder zetten."

Wegzakken

Na nederlagen tegen PSV en RBC Roosendaal zakte Vitesse naar de vijftiende plaats. "De nederlaag tegen PSV was vervelend maar niet onoverkomelijk. Maar het verlies bij RBC was veel erger. Met alle respect voor die club, het kan gewoon niet dat Vitesse daar gewoon te kort komt."

Pijnlijk

Als het aan Vaessen ligt blijft Snoei wel gewoon in dienst van Vitesse. "Hij werkt al vijf, zes jaar voor de club en is door ons nu alleen weggehaald van het eerste elftal. Het is voor een jonge trainer een vreselijk pijnlijk moment. Daarom praten we niet over ontslag, we geven hem even rust."

Jan van Halst, in de winterstop overgenomen van Ajax, reageerde donderdagavond verrast op het besluit Snoei van het eerste elftal af te halen. "Ik lees het net op teletekst, het overvalt me", zei de middenvelder op de website van Voetbal International. "Gezien de resultaten zit er wel een zekere logica in. Er is natuurlijk een hoop gebeurd de laatste weken. De druppel is waarschijnlijk de wedstrijd van zaterdag geweest, toen we vrij kansloos van RBC verloren."