LONDEN - Het is binnen de tenniswereld algemeen bekend dat er wordt gegokt op wedstrijden. De Brit Andy Murray heeft dit dinsdag gezegd. "Het is teleurstellend voor alle spelers, maar iedereen weet dat het gebeurt", aldus Murray dinsdag voor de BBC-radio.

De bazen van de belangrijkste partijen binnen het internationale tennis, de ITF, ATP, WTA en het Grand Slam Comité, willen in de strijd tegen het gokken een zogenaamde integriteitscode instellen.

Maar volgens Murray is het moeilijk een oplossing voor het probleem te vinden. "Het is heel lastig om te bewijzen of iemand bewust een wedstrijd heeft laten lopen. Een speler kan de hele wedstrijd zijn best doen en dan in de laatste paar games van een set fouten maken."

Onderzoek

De ATP stelde een onderzoek in naar het gokken binnen het tennis nadat er een buitengewoon hoog bedrag werd ingezet op een partij van de Rus Nikolai Davidenko. Daarna kwamen er van onder anderen de Belgen Gilles Elseneer en Dick Norman bekentenissen naar buiten dat ze geld aangeboden hadden gekregen om partijen te verliezen en om informatie over de fitheid van spelers te geven.

Murray gelooft ook dat sommige tennissers door een aanbod in de verleiding kunnen worden gebracht. "Er zijn jongens die elke week naar een toernooi komen en het met een verliezerscheque uit de eerste ronde moeten doen. Daar moeten ze dan wel hun vluchten van betalen. Een tenniscarrière duurt maximaal tien tot twaalf jaar, daarin wil je wel zoveel mogelijk verdienen."